Hoppa till artikelns andra spalt.

Berlusconi tappar förtroende

Silvio Berlusconi tappar förtroende hos folket och utesluter parlamentets talman ur partiet. I Tyskland vinner oppositionen mark. Läs mer om det i Veckans europeiska opinioner.

En färsk opinionsundersökning visar att förtroendet för Silvio Berlucsoni, Italiens premiärminister, fortsätter att falla. 55 procent av italienarna har inget förtroende för landets ledare medan 39 procent uppger att de har det, ner från 41 procent i juni.

De vikande opinionssiffrorna leder till åtgärder. På fredagen meddelade Silvio Berlusconi att han ”inte tänker låta sig massakreras” och utesluter därför sin allierade partikamrat Gianfranco Fini ur partiet eftersom Finis ståndpunkter ”inte längre är i linje med vårt parti”. Han uppmanade också Fini att lämna talmansposten, vilket Fini avvisade direkt. Gianfranco Fini ska nu bilda en självständig partigrupp i parlamentet men fortsätter att stödja regeringen i de flesta frågorna. Berlusconi utesluter dock inte att splittringen kan komma att leda till nyval, skriver italienska medier på fredagen.
Källa: IPR Marketing / La Repubblica. Metod: 1000 telefonintervjuer 17-19 juli.

Även i Tyskland tappar regeringskoalitionen. I en ny undersökning får förbundskansler Angela Merkels parti CDU 30 procent av väljarnas stöd, ner från 32 procent i juni, medan koalitionspartnerna liberala FDP får fyra procent. Oppositionspartierna Socialdemokraterna ökar från 27 till 28 procent och de Gröna från 18 till 19.

Liberala FDP fick 14 procent vid valet i fjol men har sedan dess tappat stöd stadigt. Partiledare tillika utrikesminister Guido Westerwelle har inte lyckats bli så populär som en utrikesminister vanligtvis blir hos det tyska folket, bland annat på grund av interna stridigheter med Angela Merkel.
Källa: Forsa / Stern / RTL. Metod: Telefonintervjuer med 2500 tyskar den 12-16 juli.

Fruktan för nya terroristattentat är stor i Storbritannien. Nästan sex av tio britter tror att landet kommer att drabbas av en attack under nästa år. 28 procent håller inte med och 13 procent är osäkra.

2005 dödades 53 människor och över 700 skadades i en terroristattack på fyra olika platser i Londons kollektivtrafik. Polisen tror att självmordsattackerna utfördes av tre britter med pakistansk härkomst.
Källa: Angus Reid Public Opinion. Metod: Onlineintervjuer med 1980 britter den 15-16 juli.