Hoppa till artikelns andra spalt.

”EU:s bästa handelsavtal någonsin”

På måndag hoppas 26 EU-länder att Italien ska ge med sig och godkänna det nya stora handelsavtalet mellan EU och Sydkorea. Italien, som är orolig att Fiat ska tappa för mycket till billigare sydkoreanska bilar, har fått helgen på sig att tänka över sitt beslut.

Avtalet uppskattas ge en exportökning för EU-länderna motsvarande 200 miljarder kronor för framför allt tjänster, industriprodukter, kemikalier och livsmedel. För europeiska konsumenter medför avtalet billigare importvaror eftersom tullar på industrivaror ska vara borta inom fem år.

– Det kommer att bli svettit för de europeiska tillverkare som gömt sig bakom höga tullmurar. Men som handelsavtal betraktat är detta EU bästa någonsin och kanske det bästa i världen, säger en EU-diplomat med direkt insyn i förhandlingarna till Europaportalen.