Annons

Kanske närmar sig de nordiska länderna en lösning på makrillkriget vid veckans möte.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Parterna möts i makrillkriget

I dag och imorgon träffas en rad politiker och branschföreträdare i Torshamn på Färöarna för att diskustera fisket i Nordatlanten och Norska havet. Anledningen är den uppblossande dispyten kring fiskekvoter av de arter som rör sig över stora ytor, däribland makrill, sill, lodda och blåvitling.

– En del säger att konflikten hotar skotska jobb, men både Island och Färöarna har ännu mer att förlora eftersom deras ekonomier är ännu mer beroende av fisket. Vi är alla förlorare om makrillfisket förstörs, säger skotske Europaparlamentarikern Struan Stevenson som deltar på mötet.

Under våren och sommaren har en konflikt kring fiskekvoter tornat upp sig mellan länderna som fiskar makrill i Nordatlanten. Island har gått från att fiska 2 000 ton makrill per år till 130 000 ton, och även Färöarna har mångdubblat sitt fiske. Nu bojkottar norska och skotska hamnar deras fiskefartyg och hindrar dem från att lossa fångsten. Enligt skotska fiskare hotar Islands framfart makrillbestånden, medan islänningarna menar att makrillen rör sig beroende på temperatur och just nu riskerar den stora mängden makrill den biologiska balansen i isländska vatten.

Det är Färöarnas fiskeministerium som tillsammans med Nordiska Ministerrådet står värd för konferensen där man hoppas öppna för en dialog i konflikten.

Struan Stevenson, som sitter i den konservativa partigruppen i Europaparlamentet hoppas på förhandlingar och en lösning i tvisten.
– Givet att Island redan har dragit upp 75 procent av sin enormt ökade kvot, är det bråttom om vi ska förhindra en katastrof i makrillbestånden, säger Stevenson i ett uttalande.