Michael Aastrup Jensen, från danska Venstre, vill se utländska valobservatörer i Sverige.

Bild: Privat.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Fortsatta krav på valobservatörer i Sverige

Tidigare i år krävde flera danska politiker att Sverige skulle släppa in valobservatörer för att kontrollera att valen till riksdag, landsting och kommunfullmäktige gick rätt till. Efter valet ser den danske Venstre-politikern Michael Aastrup Jensen ingen anledning att backa från kraven – tvärtom.

Den 19 september åker Michael Aastrup Jensen, konservativa Venstres utrikespolitiska talesman, från Köpenhamn till Malmö för att undersöka om det svenska riksdagsvalet är rättvist. Han hade vid flera tillfällen före valet kritiserat Sverige för motsatsen. Nu vill han se hur det går till på plats. Reaktionen: förskräckelse.
– Det var en väldigt fin vallokal, prydlig och ren. Men metoderna var mycket märkliga.
Det stod partiarbetare direkt utanför dörren och delade ut röstsedlar. Jag har observerat många val i Östeuropa och hade vi sett samma sak där hade vi rapporterat det direkt, säger Michael Aastrup Jensen.

Enligt Venstre-politikern är det ett problem att valdistrikten är väldigt små och folk känner varandra när de går och röstar i Sverige.
– Om du ser din granne eller den lokala fackordföranden stå där och fråga om du vill ha en socialdemokratisk valsedel, vad säger du då? Du sätts på prov.

Argumentet att en person kan ta alla valsedlar och sedan välja den riktiga bakom det gröna skynket ger Aastrup Jensen inte mycket för.
– Det säger folk alltid. Men de fyra timmar jag var i röstlokalen gjorde ingen det. Jag har hört alla argument, man kan ta en jacka och hålla för och så vidare, men det är ingen som gör det. Då är det inte hemligt.

Michael Aastrup Jensen sitter i Europarådets parlamentariska församling och ska nu inleda en debatt i Europarådet för att se till att Sveriges valsystem utreds. Utöver valhemligheten, som han anser vara hotad, tycker han att de etablerade partierna har för stor makt över debatten. Sverigedemokraterna och andra småpartier ska ha blivit ignorerade av bland annat SVT och TV4. Sammantaget följde det svenska valet inte de riktlinjer Europarådet har antagit för fria och rättvisa val, enligt Aastrup Jensen.

Annons

Björn von Sydow, socialdemokratisk riksdagsman tillika ledamot i Europarådet, säger inte nej till internationella observatörer.
– Det är inga som helst problem, de vore välkomna. Det är viktigt att man granskar förutsättningarna för valet, vallagstiftningen och den praxis vi använder. Sen har vi kanske delade meningar om hur det går till i de svenska valen.

Det faktum att man delar ut valsedlar utanför vallokalen, är det ett problem?
– Det viktiga är ju att man kan ta emot sedeln och det finns ingen märkning av de sedlarna. Du går in till ett bord sen där alla valsedlar finns och där finns inga partiföreträdare.

Du tror att det svenska systemet skulle hålla i en granskning?
– Ja. Men man får väl se vad de skulle säga först. Vi observerar Moldavien och Moldavien måste få observera Sverige, säger Björn von Sydow.

Kritiken mot det svenska valsystemet kommer inte bara från Danmark. I en debattartikel i Göteborgs-Posten den 8 oktober menar folkpartisten Cecilia Wigström att den svenska vallagen bör skärpas. Systemet med förtidsröstning är för slappt och enligt Wigström förvånades vitryska besökare vid riksdagsvalet över hur familjer röstat tillsammans.

Michael Aastrup Jensen räknar med att frågan nu tas upp i Europarådet så att internationella observatörer kan skickas till riksdagsvalet i Sverige 2014.
– Jag startar debatten nu och det är en kamp i uppförsbacke eftersom folk inte vet om det här. När jag har rest runt i Danmark och berättat om det svenska exemplet har människor frågat om jag ljuger. Jag startar från noll och försöker berätta för folk hur det ligger till.