Frankrike kan bli en bråkigare EU-partner

Härom veckan gick Nicolas Sarkozy till angrepp mot kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Inför presidentvalet i Frankrike 2012 tros president Nicolas Sarkozys bångstyriga beteende gentemot EU trappas upp.

Det var efter att kommissionär Viviane Reding liknat Frankrikes utvisningar av romer vid deportationerna av judar och romer under andra världskriget, som Sarkozy reagerade mot kommissionens ordförande. Ett beteende som vi kan få se mer av, enligt källor som tidningen Financial Times talat med.

En del EU-tjänstemän är rädda att Frankrike ska sätta käpparna i hjulet för en fortsatt utvidgning av unionen. Landets motstånd mot ett turkiskt medlemskap är känt, men en nordisk diplomat säger till tidningen att Island inte heller kan vänta sig någon hjälp från Paris när det gäller förhandlingar om medlemskap.

Ambassadören för ett mindre EU-land säger att det som har hänt under senare tid, bland annat finanskrisen, har fått Sarkozy att alltmer anamma sin föregångare Charles de Gaulles syn att Europa bäst leds av några få starka personligheter.