Fredrik Reinfeldt godtar en liten fördragsändring men vill inte se folkomröstningar i Europa.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Strid om fördrag på toppmöte

Tysklands Angela Merkel såg ut att få igenom kravet på att ändra EU:s fördrag för att skapa en räddningsfond för krisande euroländer sent på torsdagskvällen vid EU-toppmötet i Bryssel. Men motståndet mot att beröva länder på rösträtt var stort från övriga länder.

Om Frankrike och Tyskland har bestämt sig för en sak, blir det så. Det är en gammal sanning i Bryssel som prövas vid EU-toppmötet som inleddes på torsdagskvällen. Angela Merkel och Nicolas Sarkozy vill ändra i Lissabonfördraget i syfte att skapa en permanent så kallad krislösningsmekanism för länder med ekonomiska problem. Merkel vill dessutom – mot många andra länders  – beröva ett land rösträtten om det bryter mot budgetreglerna.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) öppnade på vägen in till
mötet för en mindre fördragsändring om budgetreglerna blir tillräckligt hårda och
sanktionerna automatiska nog. Större fördragsändringar, som att ta bort rösträtten för vissa länder, avvisade Reinfeldt
kategoriskt. 

– Det är ett mycket olyckligt vägval och kommer att utlösa folkomröstningar i flera länder, sade Fredrik Reinfeldt.

Den linjen delades av en majoritet av EU-länderna och av EU-kommissionen.

– Det är oacceptabelt och, uppriktigt sagt, orealistiskt, sade kommissionens ordförande José Manuel Barroso om rösträttsförslaget vid en presskonferens några timmar innan mötets början på torsdagen.

Men en mindre ändring i fördraget för att få till en permanent krislösningsmekanism kan Sverige gå med på, om det visar sig vara nödvändigt för EU:s viktigaste medlemsland, menar Reinfeldt.

– Om inte Tyskland är med blir det inte en kraftfull krislösningsmekanism och då lugnar det inte marknaderna. Då tappar vi en del av idén med det hela.

Diskussionerna skulle ha avslutats vid 22-tiden på torsdagskvällen, men de stora motsättningarna mellan länderna gjorde att mötet drog över tiden – något av en tradition när det gäller EU-toppmöten.

Merkel och Sarkozy offentliggjorde sina intentioner om fördragsändringar för en dryg vecka sedan i den franska staden Deauville, samtidigt som EU:s finansministrar förhandlade om strängare budgetregler för euroländerna. Tyskland steg då av från den hårdare linjen och gick Frankrikes krav på uppluckring av förslagen till mötes, något som orsakade stor förvåning och upprördhet, bland annat hos Sveriges finansminister Anders Borg (M). Det ska Merkel ha gjort i utbyte mot stöd för fördragsändringar, ett drag hon fått kritik för från många håll i sitt hemland, Tyskland.

I den slutrapport om närmare ekonomiskt samarbete som Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy lägger fram till EU-ledarna, och som har godkänts av alla 27 EU-länder, anges att fördragsändringar kan komma att bli nödvändiga. Att Herman Van Rompuy därför kommer att få i uppdrag att leda ännu en arbetsgrupp som ska utreda hur det ska gå till tycks vara en lågoddsare. Frankrike och Tyskland vill ha skarpa förslag klara till nästa toppmöte i mars 2011 så att alla EU-länder ska kunna godkänna eventuella förändringar till 2013, då den nuvarande, tillfälliga, räddningsfonden slutar att gälla.

Vid sidan av fördragsdiskussionerna drog 11 länder, med Storbritanniens David Cameron i spetsen, en lans för att hålla EU:s budget för 2011 så kompakt som möjligt. Regeringarna vill se en höjning med maximalt 2,9 procent, medan kommissionen och EU-parlamentet har föreslagit en höjning med nästan sex procent.