Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Motstånd kan stjälpa utlovad Pakistanhjälp

STRASBOURG 25 november 2010 | ”Hotar europeiska producenter”

Vid årsskiftet planerar EU att, som en hjälp, ta bort handelstullar mot översvämningsdrabbade Pakistan, men i EU-parlamentet finns motstånd mot de nya reglerna.

I juli och augusti drabbades Pakistan av skyfall som orsakade stora översvämningar i landet. Miljontals människor blev hemlösa till följd av katastrofen. EU:s stats- och regeringschefer gav därför i september i uppdrag till EU-kommissionen att ta fram ett förslag på hur EU kunde sänka eller helt ta bort handelstullar på varor från Pakistan – ett sätt utöver bistånd att hjälpa upp landet på fötter igen, var tanken.

Förslaget drevs på av frihandelsvänliga länder som Sverige, Storbritannien och Tyskland medan sydeuropeiska länder, med egen textilindustri, var mer motvilliga.

Kommissionen föreslog i oktober att EU skulle ta bort handelstullar på produkter som har ett stort värde för Pakistan. 60 procent av Pakistans export till EU utgörs av textilier och kläder och EU-kommissionen räknar med att de slopade tullarna skulle öka EU:s import av pakistanska produkter med upp till 100 miljoner euro per år. Kommissionen föreslog att reglerna ska börja gälla den 1 januari nästa år.

Men i EU-parlamentet, som ska besluta om frågan före årsskiftet, finns ett motstånd mot de nya reglerna.
– Det kommer från ledamöter som vanligtvis har en rimlig inställning till frihandel, säger Christofer Fjellner (M), ledamot i utskottet för internationell handel i EU-parlamentet.

Europaparlamentariker William Dartmouth från brittiska EU-skeptiska UK Independence Party har skrivit ett förslag till Europaparlamentets beslut. Han föreslår bland annat att en ”säkerhetsklausul” ska införas, där beslutet om handelslättnader ska kunna upphävas om det visar sig att de nya reglerna ”allvarligt hotar europeiska producenter av de aktuella varorna”. Dartmouth vill också att kommissionen ska göra en utvärdering av reglerna efter 18 månader. Först därefter ska ett beslut tas om reglerna ska förlängas till 2014.
– Att Dartmouth, som är engelsman, har lagt de här förslagen visar vart det här kan landa. Vänta bara tills italienarna och portugiserna lägger fram sina förslag, säger Christofer Fjellner.

Den italienska ledamoten i handelsutskottet Gianluca Susta, från det socialdemokratiska partiet Demokraterna, menar att åtgärderna handlar mer om säkerhetspolitik än om verklig vilja till att hjälpa Pakistan.
– Ambitionen att hjälpa ett land som betraktas som en strategisk partner i säkerhetsfrågor bör genomföras av EU med befintliga instrument för samarbete och inte med hjälp av handel, vilket – som i detta fall – straffar enskilda sektorer av ekonomin, sade Gianluca Susta angående Pakistan nyligen.

EU-parlamentets handelsutskott ska rösta om de nya reglerna i nästa vecka. EU-kommissionen vill att handelsöppningarna ska träda i kraft redan den 1 januari. De måste också godkännas av WTO, där länder som Indien och Sri Lanka, som också exporterar textilier till EU, kan komma att protestera mot vad de anser otillbörligen gynnar Pakistan.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Christian Wohlert
Europaportalens korrespondent i Bryssel
Skicka epost
wohlert

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret