Islands president vägrar godkänna Icesave-avtal

För andra gången har Islands president Ólafur Ragnar Grímsson sagt nej till att skriva under ett avtal om skuldåterbetalning för den kollapsade banken.

Trots att det isländska parlamentet, alltinget, med stor majoritet ställt sig bakom ett återbetalningsavtal vill presidenten se en folkomröstning i frågan, skriver flera medier. Tolv procent av den vuxna befolkningen ska också ha skrivit under en namninsamling i frågan. Ett tidigare återbetalningsavtal, med högre räntor och kortare återbetalningstid, fick ett rungande nej i en folkomröstning i mars förra året.

Island har skulder på nästan 4 miljarder euro till Nederländerna och Storbritannien för de pengar som sparare förlorade när internetbanken Icesave, ägd av isländska storbanken Landsbankí, gick i konkurs 2008. Banken togs sedan över av den isländska staten