Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Läsartext: Arresteringar skakar om Turkiet

Dikran Ego 18 mars 2011 | Ergenekonfallet delar media

Det uppmärksammade Ergenekonfallet orsakar fortfarande massarresteringar i Turkiet. Vid en tidigare arresteringsvåg greps flera höga militärer, partipolitiker och även journalister. Den här gången riktade åklagarmyndigheten sig enbart mot journalistkåren. Arresteringarna utlöste en protestvåg.

Häromdagen släpptes två av journalisterna i brist på bevis. En journalist befann sig utomlands men sju andra har efter förhör häktats av polisen. Alla misstänkta som häktats för fallet Eregenekon samlas i orten Silivri utanför Istanbul. Det hela börjat alltmer jämföras med Nürnbergrättegångarna.

Bland de häktade finns den kände marxisten och mångsidige professorn Yalcin Kücük, numera  mest känd för att öppet visa sitt stöd för höguppsatta militärer som anklagas för försök till militärkupp. Andra häktade journalister kommer främst från webbsajten Odatv.com. Sajtens ägare Soner Yalçın och några andra journalister finns bland häktade.

Det som har väckt mest uppmärksamhet är gripandet av journalisterna Nedim Şener och Ahmet Şık. De två är kända för att vara motståndare till militärens makt inom turkisk politik. Men de har även gjort obekväma avslöjanden om det styrande AK-partiet och dess meningsfränder.

En av tidningen Radikals ledarskribenter Oral Çalışlar överraskades av gripandet av Nedim Şener och Ahmet Şık. Den 8 mars kommenterade han massarresteringarna och skriver bland annat följande:

”Den undersökande journalisten Nedim Şener kritiserade hårt regeringens hållning när det gäller mordet på den armeniske journalisten Hrant Dink. Han har gjort många avslöjanden om mordet på  Hrant Dink. Nedim Şener kom över många dokument och bevis som bekräftar att flera höga statstjänstemän var inblandade i mordet. När avslöjandena gjordes framstod mordet alltmer som ett beställningsmord i statens tjänst. Trots dessa avslöjanden var rättsinstanserna ovilliga att gå till botten med det. - Tvärtom stämdes Nedim Şener istället.”

Den senaste massarresteringen av journalister har upprört många i den turkiska medievärlden. Till och med tidningen Taraf som ligger bakom en hel del av avslöjandena som resulterade i häktningen av många högt uppsatta militärer i fallet Ergenekon, ställer sig frågan om detta inte har börjat urarta.

Tidningen Tarafs chefredaktör Ahmet Altan som har tagit del av  det 50 sidor långa förhöret med journalisterna Nedim Şener och Ahmet Şık ställer sig kritisk till åklagarens bevis och menar att det som kommer fram i förhöret är långt ifrån tillräckligt för att koppla journalisterna till terrornätverket Ergenekon.

– Vi vill att alla element som ingår i terrornätverket Ergenekon ska lagföras men däremot vill vi inte att utredningen görs godtyckligt och inte heller att man använder sig av statsmakten på ett olaglig sätt, skriver Ahmet Altan i sin kolumn på tidningen Taraf.

Åklagaren som utfärdade arresteringsorden utsattes för massiv kritik. Till och med medier och journalister som anses vara regeringsvänliga eller ha stöttat tidigare Ergenekon-arresteringar anslöt sig till kritikerna. Den hårda kritiken fick åklagaren Zekeriya Öz att göra något så ovanligt som att i ett pressmeddelande besvara mediernas kritik.

I pressmeddelandet skriver åklagaren Zekeriya Öz bland annat så här:
"Den pågående utredningen har inget med dessa personers journalistiska arbete att göra och arresteringarna har gjorts efter att nya uppgifter har kommit fram i utredningen av terrornätverket Ergenekon. Det är bevis som vi väljer hemlighålla än så länge för att inte äventyra utredningen." 

Hittills har sammanlagt 27 journalister häktats för misstänkt samröre med terrornätverket Ergenekon.

Även EU kritiserar Turkiet hårt för bristande pressfrihet och massarresteringar av journalister. EU-parlamentets Turkietrapportör Ria Oomen-Ruijten har i sin senaste rapport uppmärksammat gripandet av journalisterna Nedim Şener och Ahmet Şık.

Sedan Ergenekonfallet börjat har turkiska medier varit delade. En del av journalistkåren menar att man måste gå till botten med terrornätverket Ergenekon, som har agerat stat i staten under flera decennier.

Detta kontras av andra journalister som menar att fallet Ergenekon är ett verktyg i händerna på AK-partiet , vars syfte är att förverkliga sin dolda islamistiska agenda och eliminera all opposition.  

Men efter den senaste massarresteringen har en förvirring uppstått. Det pratas om en allmän rädsla bland journalisterna om vem som står på tur nästa gång.

Mer fakta

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret