Arkivbild. Flyktingar från Libyen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Flyktingbråk på ministermöte

Sprickan mellan EU-länderna i fråga om flyktingmottagning läggs i öppen dager vid ministerrådsmötet i Luxemburg i dag.

En ny holmgång mellan Italien och övriga Europa väntas i Luxemburg där migrationsministrarna träffas i dag. Italiens minister Roberto Maroni vill att EU använder sig av direktivet för tillfälligt skydd på grund av de många människor som har kommit till Lampedusa de senaste månaderna. Men EU-kommissionär Cecilia Malmström har sagt nej med motiveringen att det inte finns en majoritet för det i rådet.

– I dag får vi se om det finns ett enat och solidariskt Europa eller om det bara är ett geografiskt uttryck, säger Roberto Maroni på väg in till mötet i Luxemburg till italienska medier.

Italien antog på torsdagen ett regeringsbeslut som ger flyktingar ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det ledde till att Cecilia Malmström skrev ett brev till Italien och påpekade att sådana tillstånd inte gäller för hela Schengenområdet. Frankrike svarade med att införa speciella gränskontroller så att eventuella flyktingar skulle stoppas från att ta sig in i Frankrike. Tysklands inrikesminister har ännu inte gjort samma sak.

– Men vi kommer att vara vaksamma, säger Hans-Peter Friedrich till tysk tv.

Han anser inte att andra europeiska länder ska tvingas ta emot de människor som har kommit till Italien.

– Först måste Italien ta sitt ansvar. 23 000 flyktingar är i förhållande till Italiens befolkning inget problem, säger Hans-Peter Friedrich.