Annons

Folkets nej påverkar inte EU-förhandlingar

Det isländska nejet i helgen till det omstridda Icesaveavtalet påverkar inte landets förhandlingar om ett framtida EU-medlemskap. Det säger EU-kommissionen i ett uttalande på måndagen.

Efter att Icesaveavtalet har fallit i helgens folkomröstning på Island spekuleras det om resultatet ska påverka Islands chanser att bli medlemmar i EU. Frågan ligger nära till hands eftersom både Nederländerna och Storbritannien tidigare hotat att blockera ett godkännande av medlemskapet. Varje ny medlem måste enligt EU-fördraget accepteras av samtliga EU-länder för att bli godkänd.

– Om Icesave kvarstår som en tvistefråga kan det bli ett hinder, säger Arne Bengtsson Islandskännare på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

I ett gemensamt uttalande från kommissionärna Stefan Fule och Michel Barnier i dag säger de att folkomröstningen inte påverkar de pågående medlemsförhandlingarna som kommissionen är fast besluten att genomföra. Men kommissionen kommer noga följa att Island lever upp till sina skyldigheter kring den insättningsgaranti som landet har genom EES-avtalet.