Migrationsminister Tobias Billström (M) anser inte att Danmarks nya gränskontroller ligger på hans bord.

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Bra med ordning och reda i Schengen”

 

Sverige välkomnar att Schengenreglerna ses över vid dagens ministerrådsmöte i Bryssel. Danmarks nya gränskontroller handlar om tullfrågor, inte gränskontroller, enligt migrationsminister Tobias Billström (M). Förslaget fick inte heller kritik på EU:s ministerrådsmöte på torsdagen.

EU:s migrationsministrar träffades i Bryssel på torsdagen för att diskutera reglerna inom Schengensamarbetet, som innebär att det inte är tillåtet att ha gränskontrollerna mellan 25 europeiska länder, varav 22 EU-länder.

EU-kommissionär Cecilia Malmström meddelade förra veckan att reglerna ska ses över och att möjligheten att införa nya gränskontroller kan utökas, ett förslag som Frankrike och Italien hade förordat på grund av flyktingströmmarna från Nordafrika som nått de båda länderna.

Sveriges migrationsminister Tobias Billström (M) sade innan möte att han tycker det är bra att Schengenreglerna ses över.

– Jag delar inte den kritik som har framförts av oppositionen på hemmaplan eller av Europaparlamentet mot kommissionen om att det skulle vara någon slags undfallenhet [mot Frankrike och Italien, reds anm]. Det är bra att man ser till att ha ordning och reda i Schengen, säger Tobias Billström.

Cecilia Malmström sade på en presskonferens under mötet att det bland medlemsländerna fanns en enighet om att stärka Schengen, inte försvaga.

– Schengensamarbetet är en gåva till Europas medborgare och ska inte undermineras, sade Cecilia Malmström.

Hon upprepade att gränskontroller kan komma att införas under exceptionella omständigheter, som en sista utväg och efter ett beslut koordinerat på EU-nivå. Men ett par medlemsstater, framför allt Tyskland och Österrike, ska ha motsatt sig att ett beslut att införa gränskontroller ska tas på EU-nivå.

– De anser att en stängning av ett lands gränser måste vara ett nationellt beslut. Däremot kan kriterierna för att få göra det eventuellt fastställas på EU-nivå, sade en EU-diplomat till journalister.

Det är nu upp till EU-kommissionen att ta fram konkreta förslag på mekanismer för nya gränskontroller och de väntas komma i tid till EU-toppmötet vid midsommar. Enligt EU-diplomaten var syftet med dagens möte ”att lyfta på locket och lätta lite på stämningen”.

Och stämningen hade piskats upp efter att Danmark i går lade sten på börda för Schengenbejakarna. Danmark ska införa nya gränskontroller mot Tyskland och Sverige och i landets hamnar. Förslaget kommer från Dansk Folkeparti med motivationen att stoppa östeuropeisk kriminalitet och har accepterats av regeringen. Redan om ett par veckor kan de nya kontrollerna vara på plats.

Beslutet kritiserades innan dagens ministerrådsmöte av den tyska liberala justitieministern Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

– Det är en problematisk utveckling, sade hon till tysk radio och försvarade den europeiska resefriheten som ett ”otroligt viktigt värde”.

Men på mötet ska ingen ha ifrågasatt eller ens kommenterat det danska förslaget. Danmarks integrationsminister Søren Pind fick ordet tidigt på mötet och sade att förslaget låg i linje med Schengenreglerna. Det godtogs enligt uppgift av övriga ministrar. EU-kommissionär Cecilia Malmström hade ännu inte analyserat förslaget, sade hon.

Sverige ser dock inte att det i nuläget finns några motsättningar mellan Schengenreglerna och det danska förslaget.

– När vi har läst igenom det danska förslaget kan vi konstatera att det är en fråga som handlar om tullfrågor och inte migration. Det är därmed en fråga för finansministern, sade Tobias Billström före mötet.

Är inte detta ett sätt för danskarna komma runt att det handlar om Schengen?

– Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det inte är Schengenregler. Hade det varit det hade jag inte svarat som jag gör nu. Däremot får ju naturligtvis EU-kommissionen ta den här diskussionen med den danska regeringen om genomförandet av de här åtgärderna, sade Tobias Billström till Europaportalen.