Danska politiker slåss om Schengen

I dag röstar Danmarks parlament om nya gränskontroller, men oppositionen försöker försvåra omröstningen. Gränskontrollerna kritiseras av dansk gränsexpertis.

Omröstningen om budgeten i Danmark ska äga rum i parlamentets finansutskott i dag, fredag. Med i budgeten finns ett förslag om att ge mer resurser till gränskontroller till Tyskland och Sverige, ett förslag som har fått kritik från många håll i Europa, inte minst från Tyskland.

Enligt dansk media försöker nu oppositionen att flytta omröstningen från finansutskottet till hela plenum, där förslaget från regeringen och Dansk Folkeparti tros ha svårare att få majoritet.

En jurist vid det danska Institutet för gränsforskning vid Danmarks tredje största universitet, Syddansk universitet, baserat i Odense, förkastar också förslaget utifrån EU:s Schengenregler.

– Vad som presenterats i förslaget ligger långt utanför vad EU-kommissionen kan godkänna som tullarbete, säger Gerd Battrup, säger hon till den danska tidningen Information.

Gerd Battrup menar att tulltjänstemän har rätt att göra vissa stickprov av resenärer eller kontroller när det finns specifika misstanka om till exempel narkotikasmuggling. Men tullen ska inte användas för att bekämpa brottslighet i allmänhet, vilket har varit regeringens och Dansk Folkepartis argumentation för att införa de nya kontrollerna.

Den danske justitieministern hävdar dock att lagförslaget är i linje med Schengenreglerna, men har erkänt att det inte finns en skriftlig analys av hur förslaget förhåller sig till Schengen.

EU-kommissionär Cecilia Malmström, ytterst ansvarig för EU:s Schengensamarbete, sade vid en pressträff i Luxemberg i går att kommissionen inte bara är orolig över att de nya kontrollerna kan bryta mot Schengenreglerna utan också vad de kan få för konsekvens för den inre marknaden.

– Vad som intresserar oss är hur de föreslagna åtgärderna genomförs i praktiken. Det kommer att avgöra vår reaktion och vi följer det väldigt noga, sade Cecilia Malmström.

Den danske EU-parlamentarikern Emelie Turunen från Socialistiske Venstre går också ut och hårdkritiserar de nya gränskontrollerna.

– Gränshistorien har ju fullständigt spårat ur. Danmark har aldrig stått i sämre kurs i EU. Det är den värsta tänkbara upptakten till vårt ordförandeskap, skriver hon på sin Facebook-sida.

Danmark tar över ordförandeskapet för EU:s ministerråd den 1 januari 2012.