Annons

Arkivbild, Göran Färm EU-parlamentariker (S) kräver tillväxtpolitik och inte åtstramning

Hoppa till artikelns andra spalt.

”Åtstramningsextremism det största problemet”

Merkel och Sarkozys förslag kommer inte att råda bot på krisen i eurozonen. Det säger Göran Färm S-talesperson i Europaparlamentet.

Europaparlamentets socialdemokrater välkomnar gårdagens förslag från Merkel och Sarkozy att införa en så kallad Tobinskatt på finansiella transaktioner men är starkt kritiska till bristen på tillväxtsförslag och vad de kallar den rådande åtstramningsextremismen. I går uttalade sig statsminister Fredrik Reinfeldt på Europaportalen för hårdare politisk press på skuldsatta länder.

Kommer Merkel och Sarkozys förslag att råda bot på krisen i eurozonen?

– Nej, det tror jag definitivt inte. Det grundläggande problemet just nu är inte underskotten utan bristen på tillväxt och det finns inget i förslaget som råder bot på det, säger Göran Färm socialistgruppens talesperson i budgetfrågor till Europaportalen.

Vad är du nöjd med i förslagen?

– Om man utformar förslaget om finansskatt på ett vettigt sätt skulle den kunna påverka de finansiella marknaderna så att det blir mindre lönsamt med ren spekulation. Det skulle också kunna bli ett sätt låta finanssektorn vara med att betala mer än den gjort hittills, för den är uppenbart underbeskattad.

Hur vill du kommentera att Merkel och Sarkozy tonar ner förslaget om euroobligationer?

– Jag tycker att det är fel. Euroobligationer kan vara ett sätt att få stabilitet på marknaden.

Är det något konkret som du saknar i förslagen till åtgärder?

– Ja det är tillväxtpolitik. Finanskrisen slog undan benen för tillväxten och det måste man få fart på genom investeringar och offensiva åtgärder. Men fortfarande fokuserar de bara på mera åtstramning vilket är fundamentalt fel.

Göran Färm kommer in på statsminister Fredriks Reinfeldts analys av Parismötet. Till TT säger Reinfeldt på onsdagen att ” Det bästa är skarpa formuleringar om att tidigarelägga sanering av offentliga finanser”.

– Kommentaren är fullkomligt vanvettig. Finns det någon som tror att ännu mer åtstramning i det här läget skulle få fart på tillväxten och göra det möjligt för skuldsatta länder att betala tillbaka sina lån. Det är åtstramningsextremismen som är det största problemet just nu och Reinfeldt vill bara ha ännu mer av det och det menar jag är helt fel väg, säger Göran Färm.