Europafacket: Hanteringen av Grekland fungerar inte

Europafackets ordförande Bernadette Ségol kritiserar EU:s hantering av den ekonomiska krisen inför EU-toppmötet på söndag.

Inför söndagens toppmöte kräver Europafacket att EU:s ledare tar beslut om att finanssektorn ska betala mer för krisen än vad som varit fallet hittills och att krispolitiken måste ändra kurs.

– Budgetarna måste balanseras under en längre period. Så som det görs i Grekland i dag fungerar inte. Vi fruktar att situationen kan spåra ur med depression och recession som följd, och det måste vi undvika till varje pris. Bankerna har tjänat stora pengar de senaste tre åren och i stället för att rekapitalisera banker har de spenderats på vinster och bonusar. Det måste upphöra, sade Bernadette Ségol, Europafackets ordförande, efter dagens sociala toppmöte med EU-kommissionen, Europeiska rådet och arbetsgivarorganisationen BusinessEurope.

Hon fick delvis stöd av EU-kommissionens ordförande José Manuell Barroso.

– Det är viktigt att alla gör en insats. Den finansiella sektorn måste bidra med mer till det gemensamma bästa. Europas skattebetalare ger mycket stöd till den finansiella sektorn och det är därför jag tror att den också måste bidra mer, sade Barroso.

EU-kommissionen har lagt ett förslag på en finansiell transaktionsskatt, en fråga som kommer att drivas hårt av Tyskland och Frankrike på toppmötet.