Arkivbild. Rysslands premiärminister Vladimir Putin vill skapa ett östligt samarbete av EU-modell.

Arkivbild. Rysslands premiärminister Vladimir Putin vill skapa ett östligt samarbete av EU-modell.

Putin försöker kopiera EU

Från 2012 fördjupas tullunionen mellan Ryssland, Vitryssland och Kazakstan i något som Putin vill likna vid ett nytt EU. — Vi har sett det förut, säger Lena Jonson, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

I en debattartikel i ryska tidningen Izvestija på måndagen skriver Rysslands premiärminister och med högsta sannolikhet landets blivande president Vladimir Putin att man tillsammans med Vitryssland och Kazakstan ska "skapa en enorm marknad med mer än 165 miljoner konsumenter, med en enhetlig lagstiftning, fri rörlighet för kapital, tjänster och arbetskraft.”

Artikeln lämnar flera referenser till EU, som skapandet av en inre marknad, Schengensamarbetet och en gemensam domstol.  Medborgarna ska ges möjlighet att utan några restriktioner välja var de vill bo, utbilda sig och arbeta.

– Det är inte första gången som man från ryskt håll försöker använda EU som modell i sin retorik för det egna östliga samarbetet. Detta visar hur gott anseende EU har i dessa länder. Men det visar inget mer. Denna nya organisation är enbart en i raden och består nu bara av tre länder, säger Lena Jonson, Rysslandsexpert på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

Det fördjupade samarbetet är en händelse som Rysslands Putin kallar ett historiskt landmärke och ett integrationsprojekt som är öppet för andra länder att ansluta sig till.

– Den ryska politiken inger inte förtroende i andra länder och då talar vi om hela den 20-åriga perioden sedan Sovjetsunionens fall. Jag vill därför inte lägga någon större vikt vid Putins artikel, säger Lena Jonson.