Carl Schlyter (MP) är kritisk till EP-parlamentets agerande. Arkivbild

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet hemligstämplar Acta-rapport

– Det är korkat att de hemligstämplar just den här, säger Carl Schlyter (MP).

EU-parlamentets rättstjänst har granskat om Acta-avtalet, som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering, strider mot EU-lag. Granskningen är hemligstämplad och när den ska presenteras inför utskottet för internationell handel i EU-parlamentet på onsdag nästa vecka sker det bakom lås och bom. EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP), som är suppleant i utskottet, är kritisk till hemlighetsmakeriet.

– Det är korkat att de hemligstämplar just den här, säger han till Europaportalen.

Utlåtandet från EU-parlamentets rättstjänst handlar om hur lagstiftningen kring avtalet ska tolkas och vad det kan få för konsekvenser.

– Det finns ett rättsfall i rådet där det är bestämt att den här typen av utlåtande inte ska vara hemligstämplat, säger han.

Carl Schlyter har i ett brev till utskottet begärt att ordföranden, den portugisiske socialdemokraten Vital Moreira, ska förklara varför diskussionen om utlåtandet inte kan ske inför allmänheten.

För att kunna tolka Acta-avtalet i en eventuell framtida rättegång behöver en domstol tillgång till alla vägledande bakgrundsdokument.

– Acta-avtalet kan tolkas på så många olika sätt. Det är ett stort problem att viktiga dokument är hemligstämplade oavsett vad avtalet faktiskt innehåller, säger han.

Acta-avtalet har omgärdats av hemlighetsmakeri alltsedan förhandlingarna om det inleddes 2008. Förutom EU deltar även USA och en rad andra länder i förhandlingarna. Ytterligare länder kan ansluta sig i ett senare skede. Acta är ett svar på att de förhandlande länderna ansåg att länder som Kina, Indien och Brasilien blockerade en utveckling för att stärka upphovsrätten inom världshandelsorganisationen WTO.

EU-kommissionen, som leder förhandlingarna om Acta-avtalet, har tidigare fått hård kritik från EU-parlamentet för att vara alltför sparsam med information om vad som faktiskt diskuteras mellan de olika parterna. Karel De Gucht, kommissionären som ansvarar för frågor som rör handelsavtal, försvarade hemlighetshållandet med att det är ett krav från de andra förhandlingsparterna.

Bland annat USA och Nya Zeeland skrev under Acta-avtalet den 1 oktober i år. EU-länderna väntas ge klartecken under 2012 då också Europaparlament ska säga sitt. 1 maj 2013 går möjligheten att anta avtalet ut.