Mario Monti (bilden) tar över efter Silvio Berlusconi.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Italien vidare utan Berlusconi

Epoken Silvio Berlusconi är över. Helgens sorti mottogs positivt av både marknaden och politiker.

Under lördagen lämnade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi in sin avskedsansökan. Han efterträds av teknokraten Mario Monti, en ekonom med ett förflutet i EU-kommissionen.

Reaktionen från Europa är lättnad.

– Jag hoppas att förtroendet för Italien återvänder, vilket är absolut nödvändigt för att vi ska återfå lugnet i euroländerna, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på en partistämma för hennes kristdemokratiska CDU i Leipzig i går.

Även börserna svarade positivt på beskedet om Berlusconis avgång. Största språnget gjorde börsen i Milano, 1,59 procent upp. Euron stärktes mot den amerikanska dollarn och räntan på de italienska tioåriga statsobligationerna vände åter under sju procent.

I ett gemensamt uttalande på söndag välkomnade EU-kommissionens ordförande, José Manuel Barroso och Europeiska rådets ordförande, Herman Van Rompuy, beslutet att utse Monti att bilda en övergångsregering.

– Vi tror att detta sänder ett uppmuntrande budskap om de italienska ledarnas beslutsamhet att övervinna krisen, sade de.

Den nye premiärministern, Mario Monti, svors snabbt in av den italienske presidenten Georgio Napolitano. Ekonomen Monti, EU-kommissionär mellan 1994-2004, kommer enligt uppgift att blida en nedbantad regering med dussinet teknokrater. Monti förväntas sätta i gång med regeringsbildandet under måndagen. Den nya regerings första uppgift blir att se till att det sparpaket som röstades genom nu sätts i verket.

Motståndet mot Berlusconi, både på hemmaplan och från europeiska ledare, hade nått sin kulmen när den italienske premiärministern valde att avgå i lördags. Under ett par veckor dessförinnan hade rykten om hans sorti redan cirkulerat, men dementerats av honom.

I Italien växte kritiken när han försökte få genom ett sparpaket utan omröstning i det italienska parlamentet. Koalitionspartiet, Lega Nord, satte sig på tvären när Berlusconi lovade EU att höja pensionsåldern med två år. Flera Berlusconi-vänliga parlamentariker hoppade av och ett maktvakuum uppstod.

På G20-mötet i början november kunde Berlusconi inte presentera det utlovade sparpaketet utan fick bakläxa av de europeiska ledarna att dra åt svångremmen.

I lördags avgick Berlusconi efter att det nya sparpaketet hade röstats genom i det italienska parlamentet. Han hade då styrt Italien i sammanlagt 10 år och vunnit tre folkomröstningar.

Nästa val i Italien ska äga rum 2013, men det är oklart om Montis teknokratregering kommer att kunna sitta kvar till dess.