Trögt att få ihop nytt IMF-lån
BRYSSEL 14 december 2011 | Tyska centralbanken tvekar – Danmark redoArbetet med att resa en ny ekonomisk brandvägg för krisande euroländer går sakta. Sverige och andra länder tiger om siffrorna.
Den tyska centralbanken kräver att andra länder, både inom och utanför EU, ska lova att ställa upp innan Tyskland går med på att ge lån till Internationella valutafonden, IMF. Det skriver den tyske centralbankschefen, Jens Weidmann, i ett brev till finansminister Wolfgang Schäuble, enligt den tyska tidskriften Der Speigel.
Av 200 miljarder euro ska euroländerna stå för 150 miljarder och övriga länder 50 miljarder.
Den svenske statsministern Fredrik Reinfeldt har med Socialdemokraternas stöd sagt att Sverige är berett att låna ut betydande belopp till IMF. Reinfeldt ville på tisdagen inte säga vilka belopp det rör sig om, men summan kan hamna runt 6,5 miljarder euro, motsvarande 60 miljarder kronor, om man jämför med vad andra länder väntas bidra med.
På onsdagen diskuterar den tjeckiska regeringen om de vill bidra med lån till IMF. Summan det rör sig om är 3,5 miljarder euro, eller ungefär en tionde av den tjeckiska centralbankens valutareserv. I diskussionen ska även den EU-kritiske presidenten Václav Klaus delta.
Den tjeckiske premiärministern, Petr Nečas, har hittills varit skeptiskt inställd till att låna ut så mycket pengar till IMF.
– Det är vår skyldighet att ställa oss fråga om vi är ombord Titanic eller ej, ska han ha frågat retoriskt, rapporterar den tjeckiska tidningen České noviny.
Den danska centralbanken har redan gått med på att låna ut 5,4 miljarder euro till IMF.
Enligt franska diplomater kommer Frankrike att låna ut sin del till valutafonden. Hur mycket är dock i dagsläget inte klart.
EU-ledarna kom på förra veckans toppmöte överens om att låna ut sammanlagt 200 miljarder euro till den Internationell valutafonden i ett försök att skapa en ekonomisk brandvägg i euroområdet. Den stärkta utlåningskapaciteten hos IMF ska få investerare att våga köpa europeiska statsobligationer till en lägre ränta. Detta lättar bördan på skuldtyngda euroländer som i dag måste betala stora summor i ränta för att få sina statsobligationer sålda.
Från i fredags förra veckan har EU-ländernas ledare tio dagar på sig att avgöra om och i sådana fall hur mycket man ska låna ut till IMF.
Summan som EU-länderna uppmanas låna ut till IMF står i förhållande till bruttonationalprodukten, BNP.