Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan menar att den franska lagen  är rasistisk och diskriminerande.

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan menar att den franska lagen är rasistisk och diskriminerande.

Turkiet hotar Frankrike med repressalier

Turkiet har på flera fronter markerat sitt missnöje med den nyklubbade franska lagen som förbjuder förnekandet av det armeniska folkmordet. —> RÖSTA: Är det franska beslutet rätt?

I måndags godkände den franska senaten en lag som gör det straffbart att förneka folkmordet på armenier som ägde rum i östra Turkiet under 1915-1916. Den officiella turkiska linjen är att det inte handlar om ett folkmord.

– Detta är en rasistisk och diskriminerande synsätt och om man inte kan se detta, då är man döv inför fascismens fotsteg i Europa, sade den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan i landets parlament på tisdagen.

Erdoğan tillade att han hoppas att Frankrike rättar till sitt misstag. Annars väntar repressalier.

– Vi ska genomföra våra åtgärder steg för steg. Just nu befinner vi oss fortfarande i en period av tålamod, sade Erdoğan.

Turkiet hotar att kalla tillbaka sin ambassadör från Paris. Dessutom vill man förhindra Frankrike att komma med anbud på Turkiets energitillgångar och vapeninköp.

Landet kan också komma att anklaga Frankrike för folkmord i Algeriet under 1950-1960-talen när Frankrike var kolonialmakt i det nordafrikanska landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Turkiet har även hotat att dra tillbaka sina deltagande i den internationella nyhetsbyrån Euronews som har sitt säte i Frankrike, rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet.

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy svarade med att skicka ett brev till den turkiske premiärministern där han skriver att lag inte riktar sig mot något folk eller nation, skriver den franska tidningen Le Monde.

Även från en av Turkiets starkaste bundsförvanter, Azerbajdzjan, kommer kritik mot den franska lagen.

– Draget kan underminera Frankrikes deltagande i en del av utvecklingen i regionen, heter det i ett uttalande från det azeriska utrikesministeriet som bad Frankrike dra sig tillbaka från sin post som vice ordförande i den så kallade Minskgruppen som medlar i konflikten mellan Azerbajdzjan och Armenien.

Den franska senaten klubbade i måndags genom ett lagförslag som gör det olagligt att förneka det armeniska folkmordet. Straffet är upp till ett års fängelse och 45 000 euro i böter. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy förväntas skriva under lagen i februari.

Sedan tidigare har Frankrike en liknande lag som förbjuder förnekande av folkmordet på judar under andra världskriget.