Protesterna har gjort EU-parlamentarikern Christian Engström (PP) mer optimistisk om att kunna stoppa Acta-avtalet. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Engström: Vi har god chans att stoppa Acta

Actaavtalet är ytterligare ett steg på vägen mot skärpt upphovsrätt och hårdare fildelarjakt, säger Christian Engström (PP). RÖSTA - Vad tycker du?

I helgen var det nya demonstrationer mot Actaavtalet i flera EU-länder och en namninsamling mot avtalet har samlat över två miljoner nätunderskrifter. Avtalet är ett handelsavtal som ska förhindra varumärkesförfalskning och piratkopiering. Kritiker menar dock att avtalet leder till bland annat inskränkningar på internet eftersom operatörerna kan få mer makt att stänga av användare.

Vilken är den allvarligaste kritiken mot Actaavtalet?

–Skadestånden för fildelning blir värre och bygger på vad det kostar att köpa grejerna till fullpris. Med en full hårdisk med en halv miljon låtar i motsvarar det fem miljoner kronor. Det är något som en familj till en tonåring kan få betala. Man kan tycka vad man vill om fildelning men är det ett rimligt skadestånd, frågar sig Christian Engström, europaparlamentariker för Piratpartiet till Europaportalen.

En annan aspekt som lyfts fram i Actadebatten är risken att bli avstängd från internet. Actamotståndarna hävdar att så är fallet medan försvararna hävdar motsatsen.

– Avtalet tvingar internetleverantörerna till att de i sina användaravtal ska få stänga av vem de vill. Här blir det frågan om en avstängning utan ordentlig prövning. Det är luddigt uttryckt i Acta men det är det som står, säger Engström.

Hur vill du kommentera att din parlamentskollega Christofer Fjellner (M) ifrågasätter dem som säger att folk kan bli avstängda från Internet på grund av Actaavtalet?

– Antingen har han inte förstått skrivningarna eller så säger han bara utantillläxan: Acta kommer inte att ändra någonting.  Men ändå är det jätteviktigt att alla länder skriver under det.  Det hänger inte ihop.

En tredje invändning mot Acta enligt Engström är risken för minskad tillgång på billiga kopierade läkemedel, så kallad generika, avsedda för behövande i utvecklingsländer.

– Jag kan inte detaljerna i medicinfrågan men de organisationer som jobbar med det som Läkare utan gränser och Oxfam säger att Acta kommer att hämma tillgången på billiga lagliga läkemedel, säger Christian Engström.

Det som kännetecknat de global förhandlingarna kring Actaavtalet har varit den höga graden av hemlighetsmakeri något som också kritikerna tagit fasta på.

– Det här är en lobbyist och tjänstemannaprodukt. Jag är inte säker att alla regeringar varit införstådda vad deras förhandlare har hållit på med. Till exempel togs beslutet att EU skulle inleda förhandlingarna i rådet för fiskerifrågor.  Men det här är ingen fiskefråga, säger Engström.

Inom loppet av kort tid har regeringarna i Polen, Lettland och Tjeckien rest invändningar mot avtalet och ska därför utreda i sitt ställningstagande ytterligare. Många regeringar har skrivit under avtalet men ännu har inte Europaparlamentet och EU-ländernas nationella parlamentet tagit ställning vilket är en förutsättning för att avtalet ska gälla. I Europaparlamentet väntas frågan komma upp i vår medan behandlingen i Sveriges riksdag startar i höst när regeringen släppt sin proposition.

Vad har du för prognos. Hur kommer det att gå för Actamotståndet?

– Hade du frågat mig för en månad sedan hade jag sagt att vi kommer göra vad vi kan för att stoppa Acta men att det ser väldigt mörkt ut. Nu säger jag att det här kan nog gå vägen för att det blivit folkliga protester i de flesta medlemsländer. Även om det är långt i från klart  har vi en god chans att stoppa det hela, säger Christian Engström.