Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble och IMF-chefen Christine Lagarde.

Hoppa till artikelns andra spalt.

IMF och Tyskland strider om EU:s krisfond

IMF vill att EU:s krisfond förstärks innan de ger krislån till Grekland. Men Tyskland säger nej.

För att Internationella Valutafonden IMF ska låna ut krispengar till Grekland kräver den att den ekonomiska brandväggen i Europa stärks. Brandväggen ska hindra större euroländer som Italien och Spanien går samma öde till mötes som Grekland.

IMF-chefen Christine Lagarde sade i tisdags efter mötet som beslutade om det nya krislånet till Grekland att valutafonden vill se ”en lämplig brandvägg som består av EFSF och ESM”.

Christine Lagarde vill att orörda medel i EU:s nuvarande krisfond EFSF ska användas i den kommande krisfond ESM. I EFSF:en finns mellan 150 och 250 miljarder euro outnyttjade. Denna summa vill IMF-chefen addera till de 500 miljarder euro som redan finns i ESM-fonden. Lagarde får stöd av ett antal euroländer.

Men Tyskland sade i tisdags nej till det kravet. I går stärktes den tyska hållningen.

– Den federala regeringens position har inte förändrats, sade talespersonen Steffen Seiber på onsdagen.

Också EU-kommissionen trycker på för att stärka brandväggen.

 

– Vi i kommissionen ser ett behov av att ytterligare stärka brandväggen, sade EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn på torsdagen.

I början av förra året krävde EU-kommissionen en stärkning av euroländernas brandvägg för att se till at krisen inte spred sig och för att lugna marknaden.

– Jag tror att de senaste ett och ett halvt åren har visat att det kravet var mer än berättigat, sade Olli Rehn.

I den uppgörelse som euroländerna nådde i tisdags om ett nytt krislån till Grekland ingick att IMF skulle bidra med en ”signifikant” summa. Hur stor den summan är lämnades dock obesvarad. Wolfgang Schäuble, den tyske finansministern, har sagt att det kunde röra sig om 13 miljarder euro – vilket motsvarar en tiondel av krislånets 130 miljarder euro.