Folkpartisten Cecilia Wikström var en av nio Europaparlamentariker som höll vaginamonologer.

Folkpartisten Cecilia Wikström var en av nio Europaparlamentariker som höll vaginamonologer.

Bild: Fredrik Haglund

“Bryssel – Europas vaginahuvudstad”

Nio EU-ledamöter satte upp föreställningen vaginamonologerna i Europaparlamentet  för att uppmärksamma våld mot kvinnor. Men föreställningen gick inte hem i alla läger.

I en knökfull sal mitt i Europaparlamentet trängde 400 personer i tisdags ihop sig för att se nio ledamöter från olika politiska grupper hålla monologer om kvinnans underliv. Klädda i rött och svart och med en röd ros fastnålad under nyckelbenet pratades det vagina under halvannan timme för att uppmärksamma européerna på våld mot kvinnor.

– Det faktum att alla bär vaginablommor och att så många har kommit är ett tecken för mig att tiden för kvinnlig frigörelse är här. Vi kan inte tolerera den här nivån av våld, sade Eve Ensler, monologernas upphovskvinna, och syftade på statistiken att 45 procent av alla kvinnor i EU någon gång råkar ut för våld.

Men den tyske EU-parlamentarikern Werner Langen som sitter i den stora konservativa och kristdemokratiska partigruppen EPP höll inte med.  

– Sådant hör inte hemma i EU-parlamentet. Damerna borde flytta denna föreställning till en teater. Jag uppmanar talmannen Martin Schulz att återkalla godkännandet för detta evenemang, sade Werner Langen, rapporterar den tyska tidningen Bild.

Med i föreställningen var den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP).

– Vi utnämner Bryssel till Europas vaginahuvudstad, utropade Cecilia Wikström.

Vaginamonologerna bygger på intervjuer med över 200 kvinnor och handlar om våldtäkt, sex, masturbation och kärlek – allt på temat vagina.

Monologerna har turnerat jorden runt och tidigare uppförts av personer som Kate Winslet, Whoopi Goldberg, Calista Flockhart och Oprah Winfrey.