Annons

Den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson i samspråk med sin portugisiske kollega Miguel Morais Leitão.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ohlsson: Avskaffa globaliseringsfonden

EU:s globaliseringsfond var i skottgluggen när EU-ministrarna på måndagen träffades för att diskutera unionens budget.

På måndagen träffades unionens EU-ministrar i Bryssel för att diskutera den kommande långtidsbudgeten. Sverige tillsammans med nio andra medlemsländer vill kapa EU-budgeten mellan 2014-2020 med minst 100 miljarder euro, motsvarande 900 miljarder svenska kronor.

På dagordningen stod en preliminär diskussion av storlek och innehåll på budgetposter som forskning, utveckling och utrikespolitik.

– Sverige vill ju banta budgeten men det här är en sektor där vi verkligen kan tänka oss att öka, säger den svenska EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) till Europaportalen.

– Europa har ju tagit åt sig ett stort ansvar med grannskapspolitik, demokrati och mänskliga rättigheter och det kommer kosta pengar.

Däremot vill Ohlsson avskaffa EU:s globaliseringsfond som används för att ge stöd till dem som förlorar sina jobb på grund av globaliseringen, till exempel om en stor fabrik flyttar sin produktion utanför unionen. Varje år har fonden runt 4,5 miljarder kronor till sitt förfogande. Så sent som i december krävde Socialdemokraterna att regeringen skulle ansöka om pengar från fonden för att hjälpa de som drabbats av SAAB-konkursen.

– Vi är åtta länder som också pratar om att globaliseringsfonden ska bort. Jag tog uppfrågan i dag och fick stöd av väldigt många länder, säger Birgitta Ohlsson.

I torsdags presenterade EU-kommissionen ett förslag på att låta en finansiell transaktionsskatt stå för hälften av stödet till EU och alltså halvera medlemsavgiften för länderna. Men detta förslag har EU-ministern inte mycket till övers för.

– Någon betalar ju ändå, så det blir inte så mycket skillnad i det långa loppet, säger Birgitta Ohlsson och tillägger att hon inte tror att det scenariot kommer bli verklighet.

I april ska EU-ministrarna diskutera hur budgeten ska se ut när det gäller sammanhållningspolitiken och jordbruksstödet.