Ungerns premiärminister Viktor Orbán är pressad av övriga medlemsländer. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungern lovar skärpt budget efter EU-press

Ungern accepterade finansministrarnas beslut och kommer med ett nytt sparprogram i april. Anders Borg oroades för att länder behandlas olika.

Efter en lång diskussion på tisdagseftermiddagen beslutade EU:s finansministrar att ställa sig bakom kommissionens beslut om att frysa EU-stöd till Ungern om landet inte lyckas få ordning på sin ekonomi innan årsskiftet.

– Nu har vi prövat ett litet land och lagt strikta regler på det. Då får vi utgå från att kommissionen, euroländerna och rådet är beredda att tillämpa lika strikt syn på större länder annars förlorar det här beslutet mycket av sin trovärdighet, sade den svenske finansministern Anders Borg (M) efter mötet och tillade att det är bekymmersamt om regelverket ger intrycket att det är hårdare för små länder än för stora. Utan att nämna vem eller vilka sade Borg att alla finansministrar inte ställde sig bakom beslutet.

Trots att 23 av de 27 medlemsländerna brutit mot EU:s budgetregler är Ungern det första land som riskerar att få sitt EU-stöd fryst. Sammanlagt handlar det om 495 miljoner euro, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av EU-stödet till Ungern, som kommissionen kan komma att hålla inne.

Enligt Anders Borg accepterade den ungerske finansministern beslutet och lovade att rätta sig efter EU:s budgetregler som säger att budgetunderskottet får vara högst tre procent av bruttonationalprodukten, BNP.

– Ungrarna säger att de har för avsikt att ligga strax över två procent i underskott, sade Anders Borg.

I april ska den ungerska regeringen presentera sitt sparprogram. Om finansministrarna på sitt nästa möte i slutet av juni anser att Ungern kommer att klara EU-kravet kommer hotet om att frysa EU-stödet till landet att upphävas.