Mina elever och entreprenörer tycket resan till mässan i Riga var fantastisk, skriver Sofi Homgren, lärare från Hässleholm.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Vinstrikt företagsmöte i Riga

I Riga syns alla EU-projekt så mycket tydligare än i Sverige. Det skriver Sofi Holmgren som anser sig ha världens bästa arbete.

Jag har verkligen världens bästa arbete. Det är snart ingen som tror mig längre när jag säger att jag arbetar som lärare eftersom jag ganska ofta är ute och far vilket ju kanske inte är det vanligaste inom mitt yrke. Men nu är resorna för det här läsåret avklarade för min del och andra i arbetslaget tar vid med Stockholmsresa och våra språkresor till Tyskland, Spanien och Frankrike som är inplanerade under våren.

Våra två veckor i Sydafrika i februari med besök på vår partnerskola i Ndumo var mycket lärorika. Där fick eleverna sig en riktig tankeställare kring hur olika förutsättningarna faktiskt ser ut runt om i världen. De tycker att de går i stora klasser med ca 30 elever i varje men på vår partnerskola är de oftast dubbelt så många.

Elevernas långa väg till skolan var också ett stort samtalsämne. Många av de Sydafrikanska eleverna gick i flera timmar, tidigt på morgonen, för att hinna till skolan i tid. Det som dock grep våra elever mest var bristen på utrustning. Tre av killarna, Simon, Jesper och Carl hade samlat in pengar till att renovera byns fotbollsplan och det blev verkligen uppskattat. När det sen var dags för invigningsmatchen så blev killarna chockade över att byns fotbollslag inte hade skor att spela i.

Våra tre tjejer, Elma, Mikalea och Annie gjorde även de en insats för skolan genom att skänka pengar till att köpa in näringsrik gröt till de eleverna som har HIV. Dessutom fick skolan nya resurser till sitt trädgårdsland så de eleverna som bor hos släktingar på grund av att deras föräldrar gått bort i AIDS skulle få med sig mat hem. Efter två veckor borta har man många nya intryck att bearbeta.

För min egen del blev det dock ingen lång paus. Det var bara att packa om och
åka iväg med sex av mina UF-företag på en internationell UF-mässa i Riga som vi fått stöd av Leader PH för att genomföra. 

Vi landade i Riga på Internationella kvinnodagen och då stod Riga verkligen i blom. På flera ställen i centrum gick olika organisationer runt och delade ut blommor till 
alla kvinnor som kom förbi så det var blommor över allt.

 På mässan dagen efter deltog ungdomsföretag från 12 olika länder. Merparten var från Europa men även några företag från Egypten fanns med. Totalt ställde 77 företag
ut. Efter en lång dag på ett av Rigas köpcentrum med försäljning på engelska var det sen dags för prisutdelning på kvällen. Vi fick pris för bästa säljteam, bästa innovation samt KLMs specialpris och det gjorde lyckan total.

Mina entreprenörer tyckte att resan var fantastisk. Två av eleverna hade aldrig flugit förut så bara det var en upplevelse.  Merparten av de andra hade aldrig varit i ett östland så även på denna resa var det många diskussioner om skillnader och likheter mellan länderna. I Riga syns alla EU-projekt så mycket tydligare än i Sverige. EU blev mer påtagligt, vilket gjorde att EUs roll för Europa togs upp. Samtliga av dem skaffade sig flera nya facebookvänner från de andra länderna vilket ju är det nya sättet att hålla kontakten. Så resan var verkligen guld värd på många sätt.

För egen del var den stora utmaningen att jag delade rum med en kvinna från Litauen som inte kunde någon engelska och jag kan varken litauiska eller ryska men det gick bra ändå. Man behöver inte alltid ett talat språk för att lösa saker vilket eleverna hade lite svårt att tro på.

Medan vi var i Riga fick jag reda på att vårt projekt ”Adopt a bee” har beviljats Leader PH stöd från EUs landsbygdsutvecklingsfond. Det känns helt fantastiskt.

Projektet går ut på att vi ska sätta ut bikupor i Hässleholm och arbetet rullar på för fullt. Vår snickare är snart klar med de första kuporna och snart är det tillräckligt varmt för att vi ska kunna hämta våra bisamhällen.

Så under 2012 kommer Hässleholm få drygt 600 000 nya surrande och pollinerande invånare boende i 10 bikupor till att börja med. Det kommer att bli hur häftigt som helst och vi är verkligen tacksamma för allt stöd som vi har fått.

Planerna inför Europaforum går även de bra. Eleverna är nu indelade i grupper och har börjat förbereda sig. De elever som ska delta i Kulturhuset och på Norra station har fått en mycket mer framträdande roll i år än tidigare år så det ska verkligen bli kul. Ni får se när programmet kommer ut. Vi kommer att få hjälp av en klass på teknikprogrammet med inriktning mot form och design så att våra utställningar ska bli snyggare och mer enhetliga i år.

 Jag hoppas att vi ses i Hässleholm i april vecka 16.

MITTEUROPA

MittEuropa uppdateras inte mer.