Mörka moln på den spanska himlen. Landets banker har många dåliga lån som riskerar att utlösa en större kris.

Mörka moln på den spanska himlen. Landets banker har många dåliga lån som riskerar att utlösa en större kris.

Bild: sermarr

Tysk media: Krishjälp till spanska banker planeras

Samtidigt som Spanien får sitt kreditbetyg sänkt finns det hemliga planer på att låna ut pengar direkt till landets vacklande banker.

Standard & Poor’s sänkte i går Spaniens kreditbetyg med två steg, från A till BBB+, vilket är tre steg från ”skräpstatus”. Höjning väntas direkt höja räntan som landet måste betala för att låna pengar på den internationella kapitalmarknaden.

Anledningen enligt kreditvärderingsinstitutet är den krisande spanska banksektorn som dras med många dåliga lån. Samtidigt varnar de för att den ekonomiska krisen i Spanien kan bli ännu värre i slutet av året.

Under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomiutskott i onsdags svarade Europeiska centralbankens chef Mario Draghi undvikande på huruvida han skulle öppna för utlåning till spanska banker, något som bland andra den svenske finansministern Anders Borg (M) efterlyst.

Men enligt uppgifter till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung smids det planer på att ge lån direkt till de spanska bankerna. Det är för att slippa ge krislån till den spanska staten som nu Europeiska centralbanken, ECB, och företrädare från euroländerna undersöker möjligheten att låna ut pengar direkt till de spanska bankerna. Lånen ska komma från den permanenta krisfonden ESM.

Den svenske finansmarknadsministern Peter Norman (M) ville dock på fredagen inte kommentera eventuella lån till spanska banker.

– Ett problem för de spanska bankerna är bristen på transparens. Det är oklart hur den besvärliga fastighetsmarknaden är exponerad i bankerna. Det är viktigt att spanska banker visar upp sina böcker på ett bättre sätt än vad man har gjort och visa vilka exponeringar man har, sade Peter Norman till journalister i riksdagen.