Annons

Ett nytt radarpar? Den nyvalde franske presidenten François Hollande och tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Bild: jmayrault/Grekiska regeringen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel lockar Hollande med tillväxtspakt

Tyskland tar emot nyvalde franske presidenten François Hollande med öppna armar. Han erbjuds en tillväxtpakt, men någon omförhandling av finanspakten blir det inte tal om enligt den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Med 51,6 procent av rösterna blev François Hollande på söndagen den andre vänsterpresidenten i Frankrike sedan andra världskriget. De högerdominerande europeiska regeringarna måste nu anpassa sig efter nya politiska förutsättningar.

Efter att först offentligt ha stött sin parhäst Nicolas Sarkozy i det franska presidentvalet lägger nu den tyska förbundskanslern Angela Merkel fokus på att få den valsegrande socialistens förtroende.

Redan på söndagskvällen bjöd hon in François Hollande till Berlin som blir hans första utrikesresa som fransk ledare.

– François Hollande kommer att tas emot med öppna armar i Berlin, sade Angela Merkel under en presskonferens på måndagen men tillade att en omförhandling av finanspakten inte är aktuellt, något som Hollande lovat under sin valkampanj.

Men den tyske utrikesministern Guido Westerwelle sträckte på söndagskvällen ut en hand till den nyvalde presidenten och presenterade en kompromiss.

– Vi ska tillsammans arbeta fram en tillväxtpakt för Europa som med mer konkurrenskraft skapar mer tillväxt, sade Guido Westerwelle på söndagskvällen på den franska ambassaden i Berlin, rapporterar tyska tidningen Handelsblatt.

Ett av Hollandes vallöften har varit att omförhandla EU:s finanspakt, något som fått larmklockorna att ringa i Berlin och Bryssel. Men nu erbjuder alltså Tyskland Hollande en tillväxtpakt med förhoppning om att han ska låta finanspakten vara.

– Europas öde beror tvivelsutan på hur nära vänskapen och partnerskapet mellan Tyskland och Frankrike upprätthålls, fortsatte den tyske utrikesministern.

I Bryssel kan nu den politiska vardagen ta vid. Flera viktiga beslut har fått vänta på att det franska presidentvalet skulle avgöras. Nu måste bestämmas vem som ska ta över rodret i Eurogruppen, vem som ska bli chef för euroländernas permanenta krisfond ESM och en ny ledamot i Europiska centralbankens styrelse ska utses.

Också EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso gratulerade på söndagskvällen François Hollande till valsegern. Även om den högerdominerade kommissionen kanske hellre hade sett Nicolas Sarkozy i ytterligare fem år öppnas en del tidigare stängda dörrar. Både kommissionen och Hollande förespråkar bland annat att Europeiska investeringsbanken, EIB, ska får mer krediter så att den kan låna ut pengar till fler tillväxtprojekt i unionen. Dessutom är de båda positiva till så kallade euroobligationer.