Utrikesminister Carl Bildt (M) är bekymrad över medlemskapsförhandlingarna med Montenegro. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges veto hänger över Montenegro

– Det finns ett betydande problem med organiserad brottslighet i Montenegro, säger utrikesminister Carl Bildt (M) och hotar att stoppa landets EU-förhandlingar.

I en rapport om Montenegros framsteg för att bygga en rättsstat konstaterar EU-kommissionen att det återstår mycket att göra innan landet levererar konkreta resultat. Kommissionen vill trots det att EU-ländernas utrikesministrar i nästa vecka ger grönt ljus för landet att påbörja medlemskapsförhandlingar med unionen.

Sverige anser att kommissionens rapport visar på stora brister i den montenegrinska statsapparaten.

– Vi är bekymrade och det är många som är. Det finns ett betydande problem med organiserad brottslighet i Montenegro. Nu har de en regering som börjat anta lagar och åtgärder mot detta och det är bra. Frågan är om de har nått tillräckligt långt och om vi kan påverka den processen ytterligare, säger Carl Bildt till Europaportalen på onsdagen efter EU-nämndens möte i riksdagen.

Flera länder har därför efterfrågat ytterligare information för att övertygas om att Montenegro skulle vara redo att hantera problemen.

Kommer Sverige att lägga in sitt veto mot en förhandlingsstart för Montenegro?

– Det får vi se. Vi är ett antal länder som har en del frågetecken och vi får se om vi kan räta ut dem när vi kommer till diskussionen på tisdag, säger Carl Bildt.