Viviane Reding vill införa kvotering för bolagsstyrelser.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tvingande könskvotering på gång i EU

Nu har hon givit upp om att europeiska företag frivilligt ska ta in fler kvinnor i sina styrelser. Om bara några månader kommer EU-kommissionär Viviane Reding att lägga ett lagförslag om att bolagsstyrelserna ska ha minst 40 procent kvinnor.

EU:s kommissionär för grundläggande rättigheter, luxemburgskan Viviane Reding, har fört en lång kamp för att få Europas företag att öka sin representation av kvinnor i styrelserna. För drygt ett år sedan lanserade hon ett initiativ där företag frivilligt kunde åta sig att ha 30 procent kvinnor i styrelserna till 2015 och 40 procent till 2020. Men bara 24 företag antog utmaningen, vilket uppenbarligen var för få för Reding.

Därför kommer hon att lägga ett lagförslag i frågan i oktober som ska göra kvoteringen tvingande.

– I vilken form det blir är inte klart ännu, vi bereder fortfarande frågan. Det beror också på vad de andra kommissionärerna tycker. Men det kommer helt klart i oktober, säger Viviane Redings talesperson Mina Andreeva till Europaportalen.

Men en av de tyngsta kommissionärerna, fransmannen Michel Barnier som ansvarar för den inre marknaden, är redan med på tåget enligt Andreeva. Även i EU-parlamentet finns en majoritet för Redings initiativ – så sent som i mars i år röstade man ja till förslaget. Ett lagförslag ska också antas av EU-ländernas regeringar i ministerrådet. I dagsläget har redan fem länder kvotering i lag. Ytterligare fem har antagit regler om könsfördelning vid styrelserna för statsägda företag. Frågan blir hur de övriga ställer sig till Redings initiativ.

Storbritanniens premiärminister David Cameron sade tidigare i år att han siktar på att få 30 procents kvinnor i styrelserna, helst utan kvotering men att han inte utesluter det ”om man inte når dit genom andra sätt”.

Sveriges jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP) har sagt nej till kvotering i näringslivet med hänvisning till äganderätten. Hon tror dessutom att förslaget saknar stöd i EU.

– Min bild är att det inte finns stöd för detta i ministerrådet. Även de som förespråkar kvotering på nationell nivå tycker inte att detta är en fråga för europeisk nivå, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i ett uttalande till Europaportalen.

När Viviane Reding lade fram sitt frivilliga initiativ i mars 2010 var 11,8 procent av styrelseledamöterna kvinnor. Två år senare hade siffran ökat med två procentenheter, en ökning som historiskt sett var mycket hög. Men enligt EU-kommissionen skulle det ta det 40 år att nå 40-procentmålet om samma tempo hålls som i dag.

Bäst på kvinnorepresentation är Finland med 27,1 procent, följt av Lettland och Sverige. Sämst är Malta, Cypern och Ungern.