Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Olle Schmidt (FP) skriver att Sverige inte ska förhala och försvåra djupare samarbete utan bejaka det.

Debatt: Mer samarbete är lösningen på krisen

Olle Schmidt (FP) 2 juli 2012 | Risken är att Sverige förlorar politiskt inflytande

EU genomgår sin kanske största kris någonsin. Samarbetet knakar i fogarna. Det är precis fel tillfälle för Sverige vända bort blicken från Europa, då ett Europa i flera hastigheter vore dåligt för Sverige. Risken är att Sverige förlorar politiskt inflytande, skriver Europaparlamentarikern Olle Schmidt (FP) i en replik till Claes-Mikael Jonsson, LO.

Frågorna hopar sig inför framtiden: Åt vilket håll måste EU-samarbetet utvecklas nu? Och, inte minst – hur agerar Sverige? Vilken roll ska Sverige spela?

Samtidigt som samarbetet bör fördjupas måste EU:s demokratiska legitimitet stärkas, men det är farligt att anamma Jonssons idé om att de länder som står utanför euron ska släppa iväg de andra framför sig. Ett "tvåfarts-Europa" hindrar sammanhållningen och splittrar Europa. Det vill jag varna för.

Det är ett allt för förenklat synsätt. Sverige kan och ska vara med och lösa de problem som vi delar med resten av Europa. Vår ekonomi är tätt sammanflätad med Europas. Hur ska vi lösa de gemensamma problemen om det inte görs gemensamt via EU? Ska vi isolera oss och tro att vi kan fixa konkurrensen med Kina, Indien och Brasilien på egen hand?

Vad vi ser är början på något nytt. Den krishantering EU:s institutioner och medlemsstaterna tillsammans arbetat fram lägger grunden för ett starkare och mer enat Europa. EU:s sammanhållning är viktigare nu än på mycket länge.

Om förtroendet för vårt gemensamma europeiska projekt ska stå starkt även framöver måste vi försvara det vi redan har byggt upp och inte dela upp Europa. Till exempel är den gemensamma inre marknaden mycket viktig för Sverige och svenska företag.

Tycker Jonsson att vi ska sätta oss i samma sällskap som britterna och andra bakåtsträvare?

Man kan inte äta kakan och samtidigt tro att man kan ha den kvar. Man kan inte i längden säga sig vilja tillhöra EU-samarbetet, men ändå vara benägen att stå vid sidan när det europeiska huset skakar.

Sverige har mycket att bidra med och genom att delta fullt ut i debatten om Europas framtid. Det är farligt nu att sluta sig inåt.

När krisen är över och löst blir Sveriges utanförskap ännu tydligare om vi inte aktivt deltar i debatten. Vi ska inte förhala och försvåra djupare samarbete – utan bejaka det! 

Vad gäller domstolens roll så finns det ingenting i krisen eller dess lösning som pekar mot att EU-domstolens makt måste begränsas. Tvärtom kommer det bli allt viktigare att respektera de gemensamma reglerna i ljuset av ett fördjupat samarbete. EU-samarbetet blir inget värt utan respekt för EU-rätten.

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret