Annons

Silvio Berlusconi går till attack mot EU:s politik i sin comeback-intervju.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Revanschsugen Berlusconi till EU-attack

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi är på väg in i den italienska politiken igen. I en första längre intervju attackerar han EU:s ekonomiska politik och premiärminister Mario Montis skattehöjningar.

Sedan Silvio Berlusconi avgick i november förra året och ersattes av Mario Monti har han hållit sig på avstånd från politiken. Men temperaturen inför valet nästa år stiger och Berlusconi spås göra ett försök att ta tillbaka premiärministerposten. I sin egna tidning Il Giornale gav Berlusconi på måndagen sin första intervju om framtidsplanerna. Han gick också till angrepp mot EU:s ekonomiska politik.

Mest kritisk är Berlusconi till finanspakten, ett i hans ögon diktat genomdrivet av Tysklands Angela Merkel med Frankrike som lydig undersåte . Enligt Berlusconi blockerade han först pakten när den skulle antas men valde att ge med sig när det utlovades att ta hänsyn till varje lands egenskaper när hastigheten bestäms för ett lands skuldsanering.

– Om man lägger ihop den formella och informella ekonomin och tittar på skulder och tillgångar är vi den andra mest stabila ekonomin i Europa, strax efter Tyskland, sade Berlusconi under intervjun inför en hängiven publik på ett kryssningsfartyg i Medelhavet.

Han kritiserade också att Tyskland så starkt motsätter sig att den europeiska centralbanken köper upp statspapper för att få ner räntorna i länder som Italien och Spanien.

– Det är en våt filt som tynger ner Europas utveckling på ett tragiskt sätt, sade Berlusconi.

Inte heller den permanenta krisfonden ESM på 500 miljarder euro ger Berlusconi mycket för och han säger att det återstår stora tvivel kring fondens kapacitet och möjlighet att fungera.

Berlusconi kritiserar också de sparåtgärder som Mario Montis teknokratregering har drivit igenom. Framför allt är det skattehöjningarna Berlusconi beklagar sig över och han lovar att sänka bland annat fastighetsskatten.

– Utan att minska skattetrycket kommer vi inte ur recessionen.

Italien går till val våren 2013 och Berlusconi har nämnts som vallokomotiv för partiet Frihetens folk, som enligt tidigare uppgifter ska få ett nytt namn och en ny symbol.

Men Berlusconi ger inte besked om sin roll i partiet; först ska hanvänta ut en förändring av vallagen innan han bekräftar vilken roll han får i valrörelsen.