Annons

Socialdemokraten Diederik Samson har under de senaste veckorna gått starkt fram i den nederländska valrörelsen,

Hoppa till artikelns andra spalt.

S-raket i oviss nederländsk valspurt

Inför nyvalet på onsdag är EU den stora valfrågan för holländarna. Men en stor osäkerhet bland väljarna gör valet till en rysare.

Under 2000-talet har fokus i de nederländska parlamentsvalen legat på islam, invandring och integration. Inför onsdagens nyval är dessa frågor som bortblåsta, frågan om EU har helt tagit över.

Snabbt stigande arbetslöshet och EU-inblandning i landets budget fick den traditionellt pro-europeiska nederländska befolkningen att ropa på andra alternativ.

Fram till för några veckor sedan såg det nederländska EU-kritiska vänsterpartiet SP ut att bli det största partiet i det nederländska valet. Det tidigare maoistpartiet har aldrig suttit i en regering men hade närmare 25 procent av rösterna i opinionsmätningar. Partiledaren Emile Roemer rönte framgång med sin EU-skeptiska retorik. Han sade sig bland annat vara beredd att ignorera EU:s budgetregler om han vinner valet.

Men efter en serie debatter i nederländsk tv har det pro-europeiska socialdemokratiska PvdA explosionsartat gått framåt i opinionsmätningarna och tagit många av vänsterpartiets väljare. PvdA ser nu ut att istället kunna bli landets största parti. Framgången tillskrivs den nytillträdde och karismatiske partiledaren Diedriek Samson.

Annons

Det pro-europeiska liberalkonservativa VVD, lett av den före detta premiärministern Mark Rutte, utgör den största motståndaren för PvdA. Vardera parti får stöd av ungefär 22 procent av befolkningen, men siffrorna skiljer sig mellan de olika opinionsinstituten.

Hur den nederländska regeringen ska sammansättas är dock ännu osäkert. Ett alternativ som bedömare ser är en koalition mellan VVD och PvdA tillsammans med exempelvis socialliberala D66, även det pro-europeiskt.

Men retoriken mellan VVD:s Mark Rutte och PvdA:s Diederik Samson har under den senaste veckan skruvats upp. Och på söndagen sade Mark Rutte under en intervju i nederländska Radio 1 att en sådan koalition inte är ett alternativ.

Även om varken Geert Wilders invandrings- eller EU-kritiska PVV eller vänsterpartiet SP spås ingå i en kommande regering har deras EU-skeptiska retorik satt spår i de mer måttfulla PvdA och VVD. Mark Rutte sade nyligen i en tv-debatt att Grekland inte ska få en euro till av nederländska skattebetalares pengar.

Enligt den nederländske undersökningsforskaren Maurice de Hond har en tredjedel av väljarna ännu inte bestämt sig än hur de ska rösta, vilket gör onsdagens val till en öppen fråga in i det sista.