Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan tror inte EU låter Turkiet vänta så länge. Arkivbild.

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan tror inte EU låter Turkiet vänta så länge. Arkivbild.

Bild: Unaoc

Erdogan vill ha EU-medlemskap inom tio år

Turkiets premiärminister kan vänta maximalt 10 år till med ett EU-medlemskap.

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdoğan sade i tisdags, under sitt statsbesök i Tyskland, att om Turkiet inte är EU-medlem 2023 så förlorar EU Turkiet.

– Om de låter oss vänta så länge blir det EU:s förlust, sade Erdoğan enligt Euractiv och tillade att EU förmodligen inte skulle låta Turkiet vänta så länge.
 
Det är första gången en turkisk premiärminister ger en hint om hur länge landet kan tänka sig att vänta på medlemskapet.  

Det kärva förhandlingsläget är av gammalt datum. EU-kommissionen, Turkiets förhandlingspart om medlemskap, anser att Turkiet måste ändra inställning. EU-kommissionen har bland annat kritiserat Turkiet för att de inte erkänner Cypern, just nu ordförandeland för EU. Turkiet har inte heller levt upp till Ankaraprotokollet och överenskommelsen om att öppna sina hamnar och flygplatser för varor och passagerare till och från Cypern.

– Tidpunkten ligger helt i händerna på kandidatlandet, baserat på hur det levererar i fråga om de nödvändiga kriterierna. Vad gäller Turkiet anser kommissionen att det är nödvändigt att föra förhandlingsprocessen framåt, säger Peter Stano, talesperson för EU:s utvidgningskommissionär Stefan Füle till Europaportalen.

För att  de turkiska förhandlingarna ska kunna fortsätta behöver EU-kommissionen också få med sig medlemsländerna. Flera medlemsländer, inte bara Cypern, har satt sig på tvären. Framförallt Frankrike har blockerat flera förhandlingskapitel. Men efter att president Francois Hollande tog över har den franska inställningen till turkiskt medlemskap mjuknat något.

Medan förre presidenten Nicolas Sarkozy inte såg Turkiet som en del av Europa, har hans efterträdare Francois Hollande sagt att landet ska bedömas utifrån politiska och ekonomiska kriterier, vilket kan tolkas som att låsningarna har släppt något.

Hugh Pope, Turkietexpert vid International Crisis Group i Istanbul, är inte imponerad av Erdogans uttalande, som han tror får Turkietskeptiker i Europa att gnugga händerna. Enligt Pope låter det ofta som att det är EU som ska gå med i Turkiet, och inte tvärtom. I stället är det Turkiet som måste göra sin hemläxa.

– Det är tuffa villkor för att gå med i EU. Men det är Turkiet som vägrat att genomföra sina åtaganden och Turkiets beslut som resulterat i en blockering, säger Hugh Pope till Europaportalen.

Enligt Pope har Turkiet fram till nu trott att de kan klara sig självt utan att binda sig alltför mycket till något geopolitiskt block. Men kanske kan försöken att knyta relationer med Ryssland, Mellanöstern och Asien som inte gett någon utdelning samt den allt mer påfrestande Syrienkonflikten, göra att Turkiet ser annorlunda på behovet av att närma sig EU igen, resonerar Hugh Pope.

Diskussionerna mellan EU och Turkiet, som ansökte om medlemskap redan 1967 och inledde formella förhandlingar 2005, har gått i stå. Hittills har endast ett av de 35 förhandlingskapitel, som varje kandidatland måste ta sig igenom, avslutats.