Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-pris till iranska aktivister väcker debatt

Två iranska aktivister tilldelas EU:s Sacharovpris för tankefrihet. Samtidigt uppmanar en svensk EU-parlamentariker sina kollegor att inte åka till landet.

Filmregissören Jafar Panahi och juristen Nasrin Sotoudeh, båda från Iran, fick på fredagen veta att de får Sacharovpriset. Priset delas sedan 1988 årligen ut till personer eller organisationer som bidrar till kampen för mänskliga rättigheter och demokrati. Förutom priset får de en summa om 50 000 euro, motsvarande cirka 430 000 kronor.

Trycket på Iran ökar, nyligen inskärpte EU-ländernas utrikesministrar sanktionerna mot landet.

Samtidigt planerar fem EU-parlamentariker i delegationen för förbindelserna med Iran att åka till landet i slutet av oktober. Detta har fått EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M), som är ersättare i delegationen, att reagera. I ett brev till sina kollegor uppmanar han dem att avstå.

– Jag tycker det är synnerligen opassande att åka till Iran just nu, anser Christofer Fjellner som menar att de iranska ledarna kommer använda besöket i propagandasyfte för att legitimera sitt styre.

Enligt Tarja Cronberg, finsk EU-parlamentariker som leder delegationen, är syftet med resan att uppmana iranska parlamentariker att låta pristagarna komma till ceremonin i Strasbourg den 12 december. De ska dessutom vädja att landet avskaffar dödsstraffet, skriver Brysseltidningen EUobserver.

De två andra kandidaterna till priset var vitryske dissidenten Ales Bjaljatski och ryska punkfeministerna i Pussy Riot.