Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
John Dalli anser sig ha behandlats orättvist. Arkivbild.

Ex-kommissionär vill rentvå sitt namn

BRYSSEL 25 oktober 2012 | EU-parlamentariker kräver offentlighet

Den nyss avgångne och korruptionsanklagade kommissionären John Dalli säger sig ha tvingats bort från sin post på grund av sin ståndaktighet mot tobaksindustrin.

EU-kommissionen ser Dalli-affären, där den maltesiske hälsokommissionären John Dalli avgick (eller sparkades) efter att ha anklagats av EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf för mutbrott, som ett avslutat kapitel.

– Det faktum att den maltesiska regeringen nominerat en ny kommissionär är bevis för att till och med Malta erkänner herr Dallis avgång, sade EU-kommissionens talesperson Olivier Bailly på torsdagen.

Men John Dalli, som menar att han är helt oskyldig till korruptionsanklagelserna, ger sig inte. Under en träff på onsdagen i Brysseljournalisternas pressklubb mitt bland EU-institutionerna sade han att han tänker konsultera med sina advokater om möjligheten att ta frågan till domstol.

– Det är inte en fråga om att få mitt jobb tillbaka. Allt jag ber om är att Barroso ställer situationen till rätta, sade en stridstaggad John Dalli som menar att han ännu inte informerats om de anklagelser som riktas mot honom.

– Jag behandlas på detta sätt på grund av att jag inte gav efter för några påtryckningar från tobakindustrin, resonerade ex-kommissionären.

Den före detta hälsokommissionären John Dalli fick i förra vecka avgå, efter att det framkommit att han i en rapport från EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf anklagats för att ha varit inblandad i en mutskandal i samband med hans arbete med att lägga fram ett nytt tobaksdirektiv.

John Dalli menar att han inte fått läsa Olafs rapport, som är hemligstämplad, utan att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso läste upp den för honom och han därefter fick en halvtimme på sig att besluta om han skulle avgå – eller få sparken.

Flera tongivande EU-parlamentariker kräver att Barroso nu offentligt ger sin bild av händelsen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret