John Dalli anser sig ha behandlats orättvist. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ex-kommissionär vill rentvå sitt namn

Den nyss avgångne och korruptionsanklagade kommissionären John Dalli säger sig ha tvingats bort från sin post på grund av sin ståndaktighet mot tobaksindustrin.

EU-kommissionen ser Dalli-affären, där den maltesiske hälsokommissionären John Dalli avgick (eller sparkades) efter att ha anklagats av EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf för mutbrott, som ett avslutat kapitel.

– Det faktum att den maltesiska regeringen nominerat en ny kommissionär är bevis för att till och med Malta erkänner herr Dallis avgång, sade EU-kommissionens talesperson Olivier Bailly på torsdagen.

Men John Dalli, som menar att han är helt oskyldig till korruptionsanklagelserna, ger sig inte. Under en träff på onsdagen i Brysseljournalisternas pressklubb mitt bland EU-institutionerna sade han att han tänker konsultera med sina advokater om möjligheten att ta frågan till domstol.

– Det är inte en fråga om att få mitt jobb tillbaka. Allt jag ber om är att Barroso ställer situationen till rätta, sade en stridstaggad John Dalli som menar att han ännu inte informerats om de anklagelser som riktas mot honom.

– Jag behandlas på detta sätt på grund av att jag inte gav efter för några påtryckningar från tobakindustrin, resonerade ex-kommissionären.

Den före detta hälsokommissionären John Dalli fick i förra vecka avgå, efter att det framkommit att han i en rapport från EU:s anti-bedrägeribyrå Olaf anklagats för att ha varit inblandad i en mutskandal i samband med hans arbete med att lägga fram ett nytt tobaksdirektiv.

John Dalli menar att han inte fått läsa Olafs rapport, som är hemligstämplad, utan att EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso läste upp den för honom och han därefter fick en halvtimme på sig att besluta om han skulle avgå – eller få sparken.

Flera tongivande EU-parlamentariker kräver att Barroso nu offentligt ger sin bild av händelsen.