Annons

EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski och Cyperns ställföreträdande EU-minister Andreas Mavroyiannis samtalar.

EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski och Cyperns ställföreträdande EU-minister Andreas Mavroyiannis samtalar.

Bild: Europeiska unionens råd

Miljardbråk strandade EU-förhandlingar

EU-länderna lyckades inte enas om hur ett stort hål i unionens budget ska täppas till. Redan i morgon tisdag sätter sig parterna vid förhandlingsbordet igen.

Medlemsländerna i ministerrådet lyckades i fredags kväll, trots åtta timmars förhandlande, inte komma överens med EU-parlamentet om hur de ska kunna betala tillbaka de 8,9 miljarder euro, motsvarande cirka 75 miljarder kronor, som fattas i 2012 års budget.

– Skillnaderna mellan rådet och parlamentet var alltför stora för att fortsätta förhandlingarna under natten [till lördag], sade Alain Lamassoure, EU-parlamentets huvudförhandlare och ordförande i budgetutskottet efter de avbrutna samtalen.

En tredjedel av summan som fattas kan täckas upp med årets inkomster av böter som företag betalat in på grund av brott mot konkurrenslagstiftningen. Återstår för medlemsländerna att skjuta till 50 miljarder kronor. Att det fattas pengar beror på att regionala eller lokala myndigheter i vissa medlemsländer sökt EU-stöd utan att informera staten.

EU:s budgetkommissionär Janusz Lewandowski och EU-parlamentet menar att medlemsländerna har sig själva att skylla om de genomför projekt som det inte budgeterats för. Bland annat är det inom Erasmus-programmet och EU:s socialfond som det fattas pengar.

Åtta medlemsländer, däribland Sverige, ifrågasatte kommissionens siffror och vill ha mer information innan de ger klartecken till den oförutsedda utgiften.

Redan i morgon tisdag återupptas förhandlingarna. Nås ingen uppgörelse innan midnatt måste kommissionen komma med ett nytt förslag på budget.

Annons

Att en ny förhandlingsrunda kallats med så kort varsel tyder på att ordförandelandet Cypern hyser förhoppningar att man ska kunna enas.

Om kommissionens förslag går igenom i sin helhet, vilket nu inte verkar troligt, får Sverige betala in 1,7 miljarder kronor i extra medlemsavgift.

Inför fredagens förhandlingar ställde sig Sverige frågande till tilläggsbudgeten och pekade på att det redan finns en budget för 2012 och att det var den som gällde.

Budgeten för 2013, som också stod på dagordningen, hann förhandlarna inte börja diskutera på fredagen.

De avbrutna förhandlingarna blottlägger de spänningar som finns inför nästa veckas EU-toppmöte där medlemsländernas ledare ska komma överens med varandra och EU-parlamentet om unionens budget för 2014-2020.