EU-kommissionen distanserar sig från radikal bankreform

Kommissionen är inte pigg på att dela upp bankernas verksamhet för att förebygga nya bankkriser. Det riskerar tillväxten, menar de.

EU-kommissionär Michel Barnier, med ansvar för bankfrågor, vänder sig emot Liikanenrapportens centrala förslag att dela upp bankverksamheten i två separata delar i syfte att förhindra nya finanskriser.

Förslaget om bankdelning kom i höstas från en expertgrupp ledd av Finlands riksbankschef Erkki Liikanen. Rapporten handlar om hur banksektorn i EU bör regleras för att minska skattebetalarnas och småsparares risker vid bankkriser.

– Rekommendationerna skulle om de genomförs ge ett säkrare och mer stabilt och effektivt banksystem som tjänar medborgarnas behov, EU:s ekonomi och den inre marknaden, sade Erkki Liikanen i ett uttalande i samband med att rapporten lades fram.

Financial Times rapporterade på tisdagen att EU:s inremarknads kommissionär Michel Barnier tar avstånd från förslaget eftersom det "riskerade att undergräva de bräckliga europeiska tillväxtutsikterna".

Michel Barniers kommentarer kommer att välkomnas av stora europeiska banker, som Deutsche Bank, som annars kan hotas av dyra omstruktureringer som skulle lämna en fördel till amerikanska konkurrenter, skriver tidningen.