Cecilia Malmström, EU-kommissionär, och Troels Oerting, chef för EU:s nya internetbrottscenter.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kampen skärps mot internetbrott i Europa

Ett nytt europeiskt center ska bekämpa brott på internet. – Vi måste bli smartare och mer samspelta än brottslingarna, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström.

På fredag invigs EU:s nya center mot IT-brott i nederländska Haag. Målet är att stoppa den ökande kriminaliteten på internet.

– Det är dags att lyfta den här frågan dit den hör hemma – till EU-nivån. Det går inte att försöka hantera de här brotten i varje land separat. Vi måste bli smartare och mer samspelta än brottslingarna, sade EU:s inrikeskommissionär Cecilia Malmström i en kommentar på onsdagen i Bryssel.

Det handlar om brott som kreditkorts- och identitetsstölder och hackning av smarta mobiler och sociala nätverk. Enligt en uppskattning ligger kostnaden för internetbrott i hela världen på cirka 2 600 miljarder kronor per år.

– Att beskydda internetsamhället är en av de största uppgifterna vi har under detta årtionde, sade centrets chef Troels Oerting som tillade att upprättandet av centret innebär att man flyttar fokus från att bara beskydda internetanvändare till att även inrikta sig på dem som utför brotten.

För att komma till rätta med hackning och identitetsstölder, men även allvarligare brott som barnpornografi och cyberattacker mot känslig infrastruktur i EU, ska drygt 30 IT-experter arbeta på centret som ligger under Europol, Europeiska polisbyrån. Centret ska ha ett nära samarbete med motsvarande myndigheter i medlemsländerna.