Pressfriheten i EU-länderna, enligt Reportrar utan gränser. Ju grönare, desto högre pressfrihet och vice versa för rött.

Bild: Fredrik Haglund

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige sämst pressfrihet i Norden

Pressfriheten i Finland är markant större än i Sverige, enligt Reportrar utan gränser. Minst pressfrihet i EU har Bulgarien, Grekland och Italien.

Av de fem nordiska länderna ligger Sverige sämst i den internationella pressorganisationen Reportrar utan gränsers årliga undersökning av pressfriheten i världen under 2012. Detta trots att Sverige klättrat två placeringar i jämförelse med året innan.

På organisationens skala, där lägre poäng innebär större pressfrihet, får Sverige en nästan 50 procent högre poäng än Finland, som är det högst rankade landet i världen.

Reportrar utan gränser pekar i Sverige på fallet där en Expressenreporter försökte köpa vapen i Malmö. Tre journalister blev fällda för vapeninnehav.

Ungern, som beskyllts för att begränsa pressfriheten med sitt pressråd som ger staten kontroll över medier, halkade under 2012 ned mest på listan av EU-länderna – 16 placeringar. Landet ligger nu på 56:e plats i världen efter länder som Moldavien och Haiti.

Reportrar utan gränser är ännu mer oroade över situationen för media i Grekland som halkat ned 14 placeringar och har den näst ofriaste pressen i EU.

– Den sociala och yrkesmässiga miljön för [landets] journalister, som är utsatta för offentligt fördömande och våld från både extrema grupperingar och polisen, är katastrofal, skriver organisationen.

I både Malta och Lettland har däremot pressfriheten ökat. Länderna klättrar 13 respektive 11 placeringar.

I Europa har Vitryssland (157:e plats) minst pressfrihet, följt av Azerbajdzjan (156) Turkiet (154) och Ryssland (148).