Den franske presidenten François Hollande talade inför EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet vädjar till Frankrike: Använd vetot

EU-parlamentariker uppmanar den franske presidenten François Hollande att lägg in sitt veto mot en krympt EU-budget. Samtidigt gryr vetohoten i Danmark och Österrike inför förhandlingarna.

EU-parlamentarikerna är upprörda att ingen nationell ledare verkar vilja försvara deras krav för unionens långtidsbudget när den ska förhandlas på torsdag och fredag. Nu sätter de sitt hopp till den franske presidenten François Hollande.

– I dag står ingen upp för Europa förutom [Europeiska rådets ordförande] Herman Van Rompuy. Alla talar bara för sina nationella intressen. Det är sant att Storbritannien har rätt att lägga ett veto men det har även Frankrike, sade Alain Lamassoure, EU-parlamentets rapportör för unionens långtidsbudget och medlem i den konservativa partigruppen EPP, på tisdagen i Strasbourg.

François Hollande tackade för att EPP-gruppen satte sitt hopp till en socialdemokrat.

– Det visar verkligen på skillnaden mellan er och era regeringars positioner, sade François Hollande och syftade på att EU-parlamentets krav på långtidsbudgeten, som stöds av alla de stora partigrupperna, i de flesta fall är mer än vad medlemsländerna vill betala för.

Den franske presidenten passade på att kritisera de medlemsländer som kräver en rabatt på sin medlemsavgift till EU.

– Det innebär att Margaret Thatchers idé vinner om alla kommer och ber om en ”rättvis återföring” på sina bidrag, sade François Hollande som tillade att han går in i förhandlingarna med en vilja att hitta en kompromiss.

Danmark är ett av de länder som länge krävt en rabatt liknande den svenska. På tisdagen upprepade den danska statsministern Helle Thorning-Schmidt sitt krav och hotade med veto om landet inte får sin vilja fram.

– Det är kristallklart att vi insisterar på kravet. Danmarks oproportionerligt stora bidrag ska korrigeras, sade Helle Thorning-Schmidt och tillade att det är ett vetohot hon pratar om, rapporterar danska Politiken på.

Även i Österrike kräver EU-minister Reinhard Lopatka att förbundskansler Werner Faymann ska ta fram vetokortet om landet inte får behålla sin EU-rabatt som uppgår till motsvarande drygt 1,5 miljarder kronor årligen.