Storbritanniens David Cameron och Frankrikes François Hollande har få anledningar att glädjas över ekonomin. Arkivbild (montage)

Storbritanniens David Cameron och Frankrikes François Hollande har få anledningar att glädjas över ekonomin. Arkivbild (montage)

Bild: Europeiska unionens råd

EU:s ekonomiska jättar vacklar

Det hårt budgetsargade Storbritannien förlorar sitt toppbetyg samtidigt som Frankrike ber EU-kommissionen om undantag för sitt budgetunderskott.

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s meddelade sent på fredagen att Storbritannien förlorar sitt toppbetyg. Det skedde efter att  EU-kommissionen beräknat att landet i år kommer få det största budgetunderskottet i unionen: 7,4 procent.

Moody’s tror inte att Storbritannien kommer att kunna vända den negativa balansräkningen innan 2016. I fjol stagnerade landets tillväxt helt och statsskulden spås i år växa till drygt 95 procent av BNP.

I EU:s näst största ekonomi, Frankrike, ser läget inte ljusare ut. Kommissionen skriver ned sin tidigare prognos och uppskattar att landets budgetunderskott i år blir 3,7 procent, vilket är mer än vad EU:s budgetregler tillåter.

Landets finansminister Pierre Moscovici begärde i fredags att få längre tid på sig för att rätta till underskottet. Han ”pläderar hos sina europeiska partner att får uppskov till 2014 för att åter komma under tre procent”, heter det i ett uttalande från det franska finansministeriet enligt Les Echos.

Den tyske ledamoten i Europeiska centralbanken Jörg Asmussen ifrågasätter dock att Frankrike skulle få uppskov.

– Det är särskilt viktigt att Frankrike håller sitt underskott under tre procent i år, sade Jörg Asmussen på fredagen och tillade att Frankrike och Tyskland har ett särskilt ansvar för stabiliteten i eurozonen rapporterar Wirtschaftsblatt och Handelsblatt.
 
EU kan bara ge ett land uppskov om man anser att det gjort tillräckligt för att i framtiden kunna undvika ett alltför stort underskott.