Annons

Den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem samspråkar med Anders Borg under tisdagens möte i Bryssel.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige i minoritet när kommissionen fick ansvarsfrihet

För andra året i rad ger Sverige EU-kommissionen ingen ansvarsfrihet för budgeten.

– Vi kan inte acceptera att man fortsatt har väldigt stora bekymmer med redovisningarna av eurobudgetarna, sade finansminister Anders Borg (M) på tisdagen när han träffade sina kollegor i Bryssel för att diskutera ansvarsfrihet för kommissionen vad gäller EU-budgeten för 2011.

Precis som förra året fick kommissionen ansvarsfrihet trots att det är 18:e gången i rad som utbetalningar från EU:s budget fått kritik för brister och fel från EU:s egna revisorer. Och precis som förra året var det Sverige, Nederländerna och Storbritannien som vägrade att ge kommissionen ansvarsfrihet.

För att medlemsländerna ska kunna neka kommissionen ansvarsfrihet krävs att minst hälften av dem röstar för det och att de kan få ihop sammanlagt 255 av totalt 345 röster i ministerrådet.

Borgs kritik kommer samtidigt som det visat sig att svenska myndigheter felaktigt utbetalat hundratals miljoner kronor i EU-medel.

– Alla länder är delvis en del av problemet, sade Anders Borg.

Fyra femtedelar av EU-pengarna administreras av medlemsländerna. Trots detta är det kommissionen som Anders Borg uppmanar ska bättra sig.

– Det borde naturligtvis vara så att man lade större energi på att använda pengarna på ett korrekt sätt, sade finansministern och tillade att han kan tänka sig att ge ansvarsfrihet först om det blir påtagliga förbättringar och kommissionen gör kraftansträngningar för att förbättra systemen.

I april ska EU-parlamentet rösta om att ge kommissionen ansvarsfrihet eller ej.

1999 nekade Europaparlamentet ansvarsfrihet för EU-kommissionen. Men då hann hela kommissionen under ledning av Jacques Santer avgå till följd av anklagelser om maktmissbruk och korruption och innan processen med den uteblivna ansvarsfriheten kunde gå vidare.