EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn hoppade över onsdagens presentation för att fokusera på Cypernfrågan. Arkivbild.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn hoppade över onsdagens presentation för att fokusera på Cypernfrågan. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Osäker kommission trevar efter fördjupat eurosamarbete

EU-kommissionen vill ha respons på två förslag som går ut på att fördjupa det ekonomiska samarbetet i euroländerna.

– Vårt mål är mycket tydligt: att hjälp medlemsländer att designa, avgöra och genomföra bättre, tidigare och snabbare reformer för tillväxt, konkurrenskraft och skapa jobb, sade på onsdagen i ett pressmeddelande EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn som själv valde att inte framträda vid presentationen i Bryssel med hänvisning till Cypernkrisen.

Det ena av de två förslagen, som inte är skarpa lagförslag, är att kommissionen ska granska i första hand euroländernas budgetplaner och komma med idéer på hur de kan göras bättre innan de klubbas av de nationella parlamentet.

Med det andra förslaget vill kommissionen skriva kontrakt med euroländer som i utbyte mot EU-stöd åtar sig att genomföra vissa strukturreformer. Dessa EU-stöd ska komma från en pott som löper parallellt med unionens långtidsbudget.

Båda förslagen bygger på tidigare utkast från kommissionen och möttes med ljumna reaktioner av medlemsländernas stats- och regeringschefer under EU-toppmötet i december i fjol.

Nu ska de två förslagen diskuteras i medlemsländerna och EU-parlamentet. Troligtvis någon gång efter sommaren kommer kommissionen att presentera skarpa förslag.

På EU-toppmötet i juni ska EU-ledarna diskutera hur eurosamarbetet ska fördjupas.