Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige bäst på innovation i EU

BRYSSEL 26 mars 2013 | Finland exempel för krisländer

För femte året i rad rankas Sverige som det mest innovativa landet i EU. Samtidigt ökar klyftorna mellan de sämsta och bästa i klassen.

På den skala från 0 till 1 som används för att mäta innovation – ett mått på bland annat företagsklimat, investeringar i forskning och patent – hamnar Sverige som bästa EU-land på 0,747. Det visar EU-kommissionens årliga resultattavla över graden av innovation i unionen under 2012. 

Men samtidigt ökar klyftorna mellan de innovativare och mindre innovativa medlemsländerna.

 

– Detta gör det möjligt för oss att bedöma den effekt som krisen haft på forskning och innovation i EU. Tyvärr är resultaten inte bra, sade EU:s näringslivskommissionär Antonio Tajani på tisdagen i samband med att rapporten presenterades.

 

Vissa EU-länder som Polen och Bulgarien har de senaste fem åren inte utvecklats alls på detta områden. I Grekland och Rumänien har till och med graden av innovation minskat sedan 2008. I jämförelse med 2010 har länder som Tjeckien, Ungern, Malta och Storbritannien också gått bakåt.

 

Men trots att innovationsgraden i EU som helhet har ökat ligger unionen efter länder som Schweiz, USA, Japan och Sydkorea.

 

EU:s forskningskommissionär Máire Geoghegan-Quinn underströk vikten av att medlemsländerna satsar på forskning och innovation trots den ekonomiska krisen. För under 2011 minskade de totala investeringarna inom dessa områden i EU.

 

Som förebild pekade hon på Finland som i början av 90-talet, när landet hade enorma ekonomiska svårigheter, ändå satsade på forskning och utbildning.

 

– Regeringen tog ett beslut att skära i alla offentliga utgifter förutom forskning och innovation och det betalade sig nu när vi ser dem i toppen av listan, sade Máire Geoghegan-Quinn.

 

Enligt unionens mål för 2020 ska alla länder satsa minst tre procent av bruttonationalprodukten på forskning och utbildning. Ett mål som i dag bara Sverige uppnår.
--

Förändring i innovationsgraden i procent mellan 2008 och 2012.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret