Turkiets president Abdullah Gül och statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm.

Turkiets president Abdullah Gül och statsminister Fredrik Reinfeldt i Stockholm.

Bild: Anders Selnes

Sverige fördjupar relationen med Turkiet

– Våra relationer med Turkiet är utmärkta, sade statsminister Fredrik Reinfeldt när han tog emot landets president Abdullah Gül i Stockholm. Samtidigt undertecknades ett nytt samarbetsavtal mellan länderna.

Ett strategiskt partnerskapsavtal för att fördjupa och bredda samarbetet mellan Sverige och Turkiet undertecknades på tisdagen i Stockholm.

Syftet med avtalet är att fördjupa relationerna när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik, ekonomi, Turkiets anslutning till EU och kulturellt utbyte mellan länderna. Under gårdagen undertecknades även ett avtal om samarbete på miljö- och energiområdena.

Under dagens samtal mellan Fredrik Reinfeldt och Abdullah Gül diskuterades bland annat EU-medlemskap, Cypernfrågan, utvecklingen av demokratiska och mänskliga rättigheter i Turkiet och behovet av en ny konstitution.

– Det strategiska och ekonomiska värdet av ett turkiskt EU-medlemskap är större än någonsin i tider då Europa behöver tillväxt och en stark röst i internationella sammanhang, sade Fredrik Reinfeldt på den gemensamma presskonferensen och tillade att han hoppades att nya förhandlingar om turkiskt EU-medlemskap kunde inledas under våren.

Fredrik Reinfeldt betonade att reformarbete i Turkiet har gått framåt samtidigt som mer behöver göras.

– Jag har definitivt sett framsteg när det gäller minoritetsfrågor. Jag hoppas det fjärde reformpaketet [av konstitutionen] kommer att leda till en mer begränsad definition av terrorism. Men det är också en fråga om hur [reformerna] används av domstolarna. Vi har diskuterat det och jag tror att förändringar är på väg, sade Reinfeldt.