Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Låga tyska löner irriterar belgisk regering

Extremt låga löner på den tyska arbetsmarknaden har fått grannlandet Belgien att klaga till EU-kommissionen på orättfärdig konkurrens och lönedumpning.

Den belgiske ekonomiministern Johan Vande Lanotte och arbetsmarknadsministern Monica De Coninck har i ett brev till EU-kommissionen klagar på de förhållandevis mycket låga löner på ner till tre euro motsvarande cirka 25 kronor per timma som lagligt utbetalas för vissa jobb i Tyskland, inte minst inom livsmedelsindustrin. Det rapporterar BBC.

Det tyska låglönesystemet kallas för "minijob" och innebär att de som tjänar upp till 450 euro, motsvarande drygt 3800 kronor, per månad slipper betala skatt och blir utan pension. Enligt kommissionens beräkning lever 7,5 miljon löntagare i Tyskland under dessa förhållanden.

Bakom Belgiens klagan ligger nödrop från belgiska företagare inom slakteribranschen som känner sin existens hotad och funderar därför på att flytta verksamheten över gränsen till Tyskland.

Till skillnad från Tyskland ligger minimilönerna i Belgien på 12-13 euro, motsvarande 102-110 kronor, och pension ingår.

Kommissionen har ännu inte skriftligt svarat Belgien men ekonomikommissionären Olli Rehn uppmanade Tyskland i ett annat sammanhang på onsdagen att i allmänhet höja löneläget.