Italiens premiärminister Enrico Letta och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffades i Bryssel på torsdagsmorgonen.

Italiens premiärminister Enrico Letta och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso träffades i Bryssel på torsdagsmorgonen.

Bild: Europeiska kommissionen

Pressad Letta kräver EU på konkret handling

På EU-toppmötet i juni vill Italiens nye premiärminister Enrico Letta se konkreta budskap som ska återställa hopp och förtroende hos de europeiska medborgarna. På hemmaplan har han opinionen emot sig och måste snabbt övertyga skeptiska italienare om att hans politik är den rätta. 

Fem dagar efter att Enrico Letta lyckats bilda en ny italiensk regering har han hunnit besöka Berlin, Paris och Bryssel – i går för att träffa Belgiens premiärminister Elio Di Rupo och i dag torsdag för att samtala med ledare för olika EU-institutioner.

Socialdemokraten Letta, tidigare EU-parlamentariker, har sedan sitt tillträdande understrukit vikten av mer samarbete på ett europeiskt plan och att han vill se ett federalare EU.

– Jag kommer vara mer optimistisk när jag är tillbaka i Rom än när jag lämnade, sade Enrico Letta under en presskonferens på torsdagsmorgonen i Bryssel och tillade att det finns en gemensam medvetenhet om att de europeiska medborgarna måste se EU som ett verktyg för lösningar och inte tvärt om.

– På EU-toppmötet i juni måste vi ge konkreta budskap till de europeiska medborgarna för att återställa hopp och förtroende, sade Enrico Letta.

Han efterfrågade framför allt åtgärder för att bekämpa ungdomsarbetslösheten som i Italien närmar sig 40 procent.

– Ungdomsarbetslösheten är den verkliga mardrömmen i mitt land men även i resten av unionen, sade Enrico Letta som lovade att fortsätta de ekonomiska reformer som den föregående regeringen påbörjat. Inom några veckor ska finansministern presentera nya åtgärder för att klara EU:s budgetmål på tre procent. I slutet av maj kommer EU-kommissionens ekonomiska utvärdering av Italien när de landspecifika rekommendationerna presenteras.

Den finansiella marknaden har hittills svarat positivt på utnämnandet av Letta genom att räntan på italienska statsobligationer sjunkit.

Men hans första dagar som premiärminister har inte varit helt lätta. I tisdags hotade Silvio Berlusconi att dra tillbaka sitt stöd från koalitionsregeringen om en fastighetsskatt inte skrotas helt, rapporterar La Repubblica.

En opinionsundersökning gjord efter att Enrico Letta presenterat sin regering visar att bara 41 procent stödjer den och endast 13 procent vill ha honom som premiärminister. Detta att jämföra med den förra regeringen, teknokraten Mario Montis, som vid motsvarande tidpunkt stöddes av 70 procent av italienarna.

Enrico Lettas vurmande för ett federalare EU lär inte heller gå hem hos de italienska väljarna, sedan 2007 har misstron till EU nästan fördubblats i landet.

I en färsk rapport från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD pekar man på att Italien har haft den svagaste tillväxten av alla 34 medlemsländer – som enda land krympte Italiens ekonomi mellan 2000 och 2011. I år beräknar OECD att den minskar med ytterligare 1,5 procent.

Organisationen menar att hösta prioritet för Italien är att få ned den höga statsskulden som i år väntas bli över 130 procent av bruttonationalprodukten.