Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den före detta maltesiske EU-kommissionären John Dalli ser ut att slippa åtal. Arkivbild.

Maltesisk polis: Inga bevis mot mutmisstänkt snuskommissionär

BRYSSEL 10 juni 2013 | Anklagar Swedish Match för förtal

Den maltesiska polisen menar att det inte finns några bevis  om muta mot den före detta snuskommissionären John Dalli.

Den maltesiska polischefen Peter Paul Zammit säger till tidningen Malta Today att det under den pågående utredningen inte framkommit något bevismaterial för att åtala EU:s tidigare hälsokommissionär, maltesen John Dalli. I höstas tvingades denne lämna sin post efter mutanklagelser i samband med behandlingen av unionens kommande tobakslagar.

I härvan, som inbegrep den svenska snustillverkaren Swedish Match, anklagade EU:s antikorruptionsbyrå Olaf i en hemligstämplad rapport John Dalli för att ha känt till mutaffären där den maltesiske affärsmannen Silvio Zammit mot betalning lovade att sätta snuslobbyister i kontakt med John Dalli.

I Olafrapporten, som läcktes ut i april, finns dock inga avgörande bevis för att Dalli kände till att Swedish Match och Estoc, en lobbyistfirma för rökfri tobak, skulle ha erbjudits att betala mutor av Silvio Zammit för att häva det europeiska snusförbudet.

John Dalli själv har hela tiden hävdat sin oskuld och avser nu att stämma Swedish Match för förtal i belgisk domstol. I ett annat fall i EU-domstolen kräver han att hans uppsägning från posten som EU-kommissionär ska ogiltigförklaras.

Flera EU-parlamentariker har krävt Olaf-chefen Giovanni Kesslers avgång för hur utredningen, som ledde fram till att kommissionens ordförande José Manuel Barroso tvingade John Dalli att begära avsked, bedrevs.

Även den övervakningskommitté som granskar Olaf har riktat skarp kritik mot byråns arbetsmetoder.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret