Den före detta maltesiske EU-kommissionären John Dalli ser ut att slippa åtal. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Maltesisk polis: Inga bevis mot mutmisstänkt snuskommissionär

Den maltesiska polisen menar att det inte finns några bevis  om muta mot den före detta snuskommissionären John Dalli.

Den maltesiska polischefen Peter Paul Zammit säger till tidningen Malta Today att det under den pågående utredningen inte framkommit något bevismaterial för att åtala EU:s tidigare hälsokommissionär, maltesen John Dalli. I höstas tvingades denne lämna sin post efter mutanklagelser i samband med behandlingen av unionens kommande tobakslagar.

I härvan, som inbegrep den svenska snustillverkaren Swedish Match, anklagade EU:s antikorruptionsbyrå Olaf i en hemligstämplad rapport John Dalli för att ha känt till mutaffären där den maltesiske affärsmannen Silvio Zammit mot betalning lovade att sätta snuslobbyister i kontakt med John Dalli.

I Olafrapporten, som läcktes ut i april, finns dock inga avgörande bevis för att Dalli kände till att Swedish Match och Estoc, en lobbyistfirma för rökfri tobak, skulle ha erbjudits att betala mutor av Silvio Zammit för att häva det europeiska snusförbudet.

John Dalli själv har hela tiden hävdat sin oskuld och avser nu att stämma Swedish Match för förtal i belgisk domstol. I ett annat fall i EU-domstolen kräver han att hans uppsägning från posten som EU-kommissionär ska ogiltigförklaras.

Flera EU-parlamentariker har krävt Olaf-chefen Giovanni Kesslers avgång för hur utredningen, som ledde fram till att kommissionens ordförande José Manuel Barroso tvingade John Dalli att begära avsked, bedrevs.

Även den övervakningskommitté som granskar Olaf har riktat skarp kritik mot byråns arbetsmetoder.