Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Turkiska EU-förhandlingar tar ett steg fram

Efter en tysk kompromiss beslutade på tisdagen EU-ministrarna att öppna ett nytt förhandlingskapitel med Turkiet, det första på tre år.

Berlin har efter de massiva protesterna i Turkiet hotat med att blockera fortsatta förhandlingar med Ankara om ett framtida EU-medlemskap. Men på måndagen lade den tyske utrikesministern Guido Westerwelle, efter att ha mött sina EU-kollegor i Luxemburg, fram en kompromiss.

På tisdagen godkände EU-ministrarna kompromissen som innebär att det 22:a förhandlingskapitlet om regionalpolitik öppnas. Ett slutligt avgörande om att inleda förhandlingarna ska dock tas först efter att EU-kommissionen 9 oktober kommer med sin årliga lägesrapport om Turkiets EU-anpassning.

– Viktigt att EU nu tar det viktiga beslutet att öppna kapitel 22 i de turkiska medlemskapsförhandlingarna, twittrade utrikesminister Carl Bildt (M).

Även den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoğlu välkomnade beslutet.

Det innebär att ett beslut tas efter det tyska parlamentsvalet som äger rum i september. Vissa bedömare menar att förbundskansler Angela Merkel inte vill att frågan ska avgöras innan parlamentsvalet.

2005 inledde Turkiet medlemskapsförhandlingar med EU men har stött på motstånd från framför allt Frankrike, Cypern, Nederländerna, Tyskland och Österrike. Hittills har 13 av sammanlagt 35 kapitel öppnats men endast ett avklarats och lagts till handlingarna.